Salvador Aragonès, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Xavier Puigdollers, advocat i president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, i Arcadi Oliveres, economista i expresident de Justícia i Pau a Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, el viatge del Papa a Xile i el Perú. Aragonès ha destacat que "l'etapa de Xile era molt complicada en ser un país on s'havia criticat especialment la política de la Santa Seu, sobretot les accions violentes d'alguns maputxes contra esglésies i la qüestió dels abusos comesos per sacerdots, pels quals el Sant Pare ha demanat perdó".
Puigdollers ha destacat "la proximitat mostrada pel pontífex a les víctimes del tràfic de persones, quan ha parlat directament d'esclavitud que fa que aquests éssers humans vegin malmesa la seva Aragonès ha recordat que "aquest Papa viatja allà on l'Església ho passa malament". Oliveres, per la seva banda, ha comentat que "un viatge del Papa genera molts discursos, i n'hi ha hagut de molt interessants, com ara el colonialisme i els maputxes, el perill de guerra nuclear, el consumisme i altres que potser no han tingut un ressò tan gran". Finalment Aragonès ha recordat igualment que "aquest Papa viatja allà on l'Església ho passa malament".
El col·loqui ha tractat el viatge del Papa a Xile i al Perú com una nova expressió del compromís de l’Església catòlica amb la pau, la reconciliació entre cultures, la llibertat i el respecte a la diversitat. La reiteració de la seva condemna als abusos sexuals, dels quals va assegura que sentia “vergonya i un gran dolor", la trobada amb 500 recluses d’un centre penitenciari xilè i la defensa d’una reparació als pobles indígenes han estat alguns dels punts remarcats pels participants en el programa,
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 22 de gener.