L’exconseller de Salut, Josep Maria Argimon, té “dubtes” que la societat estigui preparada per afrontar una nova pandèmia, després del coronavirus. El també secretari de salut pública durant la primera onada de la covid-19 ho ha dit a El Matí a Ràdio Estel, on ha fet balanç dels 5 anys de la COVID i ha recordat que preparar-se per una pandèmia va més enllà de comptar amb recursos i material sanitari. “Vol dir resiliència de la societat, del sistema sanitari i també tenir en compte el model residencial que volem. Són elements que s’han derivat de la pandèmia, però tinc els meus dubtes que s’hagin treballat a fons”, afegeix.
😷 Josep Maria Argimon, exconseller de salut, dubta que estiguem preparats per fer front a una nova pandèmia
— Ràdio Estel (@radioestel) January 31, 2025
👉🏽 Creu que el país hauria de fer més autocrítica i analitzar com es va gestionar la COVID.
▶️ Escolta'l:https://t.co/5R1yOmO4TK pic.twitter.com/L4piUL3WNf
S'ha fet autocrítica?
Avui que fa cinc anys que es va detectar el primer cas a Espanya, Argimon creu que el país hauria de fer més autocrítica. “Cal fer un anàlisi profund. Què vol dir una pandèmia? Com es va gestionar? Quines lliçons hem d’aprendre”. Amb tot, creu que tant Catalunya com Espanya haurien de fer una reflexió, tot i que també reconeix que “és complicat”, ja que “tots hem fet coses malament”.
Si bé és cert que es fan simulacres que ens preparen per a grans emergències, Argimon recorda que “no és el cas amb una pandèmia d’aquestes característiques”. L'exconseller recorda que mesos abans que es detectés el primer cas a Espanya, “es feia broma” i, de fet, no es tenia la sensació que tot plegat acabés sent una pandèmia mundial. “Hi havia dubtes. Recordo que ens preguntaven si ens havíem de confinar i molts, segurament, vam dir que no en aquell moment. Era a principis de febrer”.
“Hem fet passos endavant en matèria de salut mental”
Tot i això, l’exconseller de Salut també reivindica que s’han après lliçons en matèria de salut mental. “Sí que es van fer passos endavant sobretot a l’hora de tractar casos greus. També s’han posat en marxa equips de crisi o persones referents en benestar emocional als CAP, entre d’altres”. Ara bé, lamenta que Espanya “és lluny” de països de l’entorn pel que fa a salut mental. “Falten psicòlegs, psiquiatres i també terapeutes”. Amb tot, recorda que quan es parla de salut mental també es parla “d’habitatge, drets o de justícia”.
I els professionals...estaven preparats?
Argimon reconeix que els sanitaris “no estaven preparats” perquè ningú s’imaginava tot el que vindria. “De pandèmies n’hem tingut, però amb característiques diferents, com per exemple el VIH”. L'exconseller també ha posat d’exemple el cas de la grip A. “Aleshores aquí ens vam preparar i es va fer molt bé”. En aquest sentit, recorda que era un virus molt contagiós, però poc mortal. I a diferència del coronavirus, afectava més a la gent jove. “En el cas del coronavirus era molt diferent pel que fa a la mortalitat, ja que afectava gent més gran”, insisteix.