En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Begoña Elisalde: “L’oïda és l’últim que es perd; el malalt pot escoltar amb el telèfon”

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant…

31 març 2020

Comparteix
El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant en tothom qui ha de passar per instants especialment durs en què no pot estar amb qui voldria ni en el lloc desitjat, la Junta de Govern, GT d’Atenció Pal·liativa i el GT de Dol i pèrdues ha elaborat un llistat de Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19 amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives, guiar i acompanyar el dol en uns moments tan restrictius i anòmals.
En declaracions a Ràdio Estel, la psicòloga Begoña Elisalde, especialista en dol i acompanyament, ha dit que “els rituals de comiat en els primers moments són importantíssims per adonar-nos dels canvis importants i irreversibles que patirem a la nostra vida", i ha lamentat que "no poder-los fer és molt dur”. Per aquest motiu, ha explicat que “ara estem sobrevivint, però després vindrà el pitjor i ho haurem de treballar”.
D’altra banda, ha destacat que, en els moments de dol a distància, és molt important utilitzar la simbologia. En aquest sentit, Begoña Elisalde ha recomanat que pensem “en allò nostra que li agradaria tenir a l’altra persona que ha mort”. En aquest sentit, ha posat com a exemples “una colònia, una carta o reunir objectes entre diverses persones i donar-los al personal de la funerària”. A més, ha recordat que “això és un ajornament que un dia acabarà i ens podrem reunir, per fer funeral”.
Una altra recomanació de la psicòloga és realitzar un exercici mental positiu i pensar que “no hi ha res comparable a estar al costat i agafar-nos la mà. On sigui que puguem estar ens podem concentrar i pensar en que ens agradaria dir-li a aquella persona”. Ha afegit que “l’oïda és l’últim que es perd" i que, "si posem un telèfon al malalt, segurament podrà escoltar”. Segons Begoña Elisalde, “les mesures preses són molt dures". I ha destacat, d'aquesta situació que, "encara que siguin decisions imposades, la sensació de culpa és pròpia i els psicòlegs ho notarem d’aquí a un temps, perquè ara encara estem parant el cop i després en sortiran els efectes”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

SOCIETAT

Filo Cañete: “Feia anys que reclamava més presència policial als carrers de Sant Adrià” 

tiroteig Sant Adrià del Besòs

L’alcaldessa defensa el desplegament dels mossos al barri de la Mina les vint-i-quatre hores del dia. “És excepcional”

10 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Joan Delort acusa Carlos Mazón de ser “un Pinotxo amb potes” 

Joan Delort

El recent jubilat director dels Bombers diu que la gestió de la Dana al País Valencià va ser “un desastre” i que les morts eren “evitables” i ha acusat “d’incompetència” el govern de la Generalitat Valenciana

9 gener 2025

Redacció

SANITAT

Jacobo Mendioroz: “Cal ser més proactius i no assumir que cada any tenim aquests pics de grip” 

pics de grip

El subdirector general de Vigilància Epidemiològica creu que la percepció de risc ha baixat, ja que la població no és conscient que la grip també causa morts

8 gener 2025

Redacció