En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Cal col·laborar entre tots per tallar l'evolució del coronavirus"

Josep Maria Guardiola, epidemiòleg de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, Carmen Benito, directora del Secretariat de Pastoral de la Salut de l'Arquebisbat de Barcelona, i…

5 març 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Maria Guardiola, epidemiòleg de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, Carmen Benito, directora del Secretariat de Pastoral de la Salut de l'Arquebisbat de Barcelona, i Josep Maria Simón, oftalmòleg i expresident de la Federació Internacional d'Associacions Mèdiques Catòliques, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el que està passant amb el coronavirus. La malaltia continua estenent-se com una amenaça encara de conseqüències incertes. Guardiola ha explicat que estem davant un exemple del que "són mutacions d'un virus conegut fa anys, amb precedents, com ara l'epidèmia del SARS el 2002, una similar el 2012 i l'actual del coronavirus". En aquesta línia, ha afegit que "el virus actual és de certa agressivitat, però és molt encara el que no coneixem". El metge de Sant Pau ha assegurat que "les autoritats sanitàries i mèdiques estan fent una molt bona feina amb les mesures preses, que no són exagerades, perquè és molt important tallar o intentar controlar la transmissió d'aquesta malaltia, no pas perquè sigui mortal, sinó perquè no sabem encara quin pot ser-ne l'abast". S'ha referit així implícitament a l'obligació de jugar alguns partits de futbol o bàsquet a porta tancada o fins i tot el tancament d'escoles i universitats durant uns dies a Itàlia.
Guardiola ha dit que "cal col·laborar entre tots per tallar l'evolució natural de la malaltia, com ha passat a la Xina, on hi ha hagut un naixement, una gran explosió i una davallada". Ha comentat, a més, que "aquí s'espera que passi el mateix, però encara ens trobem en la fase d'explosió". El doctor internista ha recordat que "la mortalitat del coronavirus és de l'1 per cent, segons les dades que tenim, però la de la grip és més baixa, del 0,1, tot i que aquesta malaltia té molts més casos al món". Amb l'exemple d'Itàlia, ha explicat que "a Itàlia no se sap per què hi ha tants malalts". En definitiva, ha conclòs que "hi ha més dubtes que no pas certeses en aquesta malaltia". En sentit positiu, Josep Maria Guardiola ha comentat que "la transmissió del virus està ara per ara controlada". Ha fet una crida igualment a "la tranquil·litat i a viure d'esquena al que passa, rentant-se les mans i sent prudents però sense alarmismes".
Josep Maria Simón ha destacat que el coronavirus "és com una grip, malaltia per a la qual tenim vacunes, i cal tenir respecte tenint present que no ho sabem tot i no tenim coneixement del que passarà". L'oftalmòleg, a més, s'ha referit a l'àmbit religiós per reivindicar "que es garanteixin els sagraments, encara que se suprimeixin alguns ritus, com ara el de la pau". Ha comentat que aquesta malaltia "ens pot ajudar més a valorar més el que és la Missa", i ha invitat els creients a "combregar amb més unció". Simón ha revelat que, "a Singapur, s'ha decidit aquest mateix dijous suprimir les misses, tot i que s'ofereixen celebracions eucarístiques i de la paraula per internet, cosa que és una bona alternativa en tractar-se de casos extrems".
I Carmen Benito ha fet "una crida a la tranquil·litat, tenint en compte les dades científiques, tècniques i del Ministeri, els oficials, per quedar-nos amb la realitat objectiva i no tant amb les alarmes". La també anestesista ha destacat la importància de "prendre mesures personals de precaució per no infectar-se un mateix i no infectar altres". Benito s'ha mostrat partidària que "l'Església sempre segueixi les autoritats sanitàries i les mesures que pren d'obligat compliment".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 5 de març

Els contagis locals del Covid-19 fan créixer el perill de pandèmia, mentre vivim dies decisius per acabar de comprovar cap a on evoluciona la malaltia a nivell mundial. Mentre preocupa la proliferació de casos d’origen encara desconegut, arriben dades esperançadores amb la davallada de la incidència del virus a la Xina, on es van detectar els primers afectats. L’augment de la presència del Covid-19 en persones aquests dies, amb previsió de continuar aquesta tendència els propers, és la conseqüència d’aquesta novetat. El problema greu és quan el coronavirus circula en forma de brots dins una comunitat i no es poden identificar totes les cadenes de contagi. Poden ser pocs casos, com ha passat aquesta setmana passada a Andalusia sense que se sàpiga com el pacient s’ha pogut contagiar, o per centenars, com a Itàlia. És, com es diu popularment, un cercle viciós o “viral”, podríem dir, ja que podem trobar moltes persones que no tenen consciència d’haver-se exposat al virus i, per tant, el poden transmetre sense saber-ho.

L’Organització Mundial de la Salut considera que encara es pot evitar la pandèmia, mentre metges i responsables polítics de tot el món insisteixen en les crides a la calma. El 85 per cent dels casos són lleus, s’està investigant amb rapidesa per trobar-hi solució i, sobretot, no hi ha encara motius sòlids per a una alarma més gran. La incidència mortal del Covid-19, en qualsevol cas, està sent de moment inferior a la de la grip que afecta cada any l’hemisferi nord durant l’hivern, entre finals de desembre i principis de març. Sí, ara som a principis de març i ens movem entre la màxima precaució i aquella llum d’esperança que es reflecteix en els dies llargs de la incipient primavera.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024