L’AEMET assegura que “possiblement s’hauran de fer canvis en els avisos per emergències” arran del què ha passat, per exemple, amb la gota freda al País Valencià. En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el delegat territorial de l’Aemet a Catalunya, Ramon Pascual ha assenyalat que “s’haurà d’afegir un quart nivell d’avisos”. Pascual ha posat d’exemple la catàstrofe del País Valencià, on hi havia alertes de pluges excepcionals “que estaven en valors superiors al llindar vermell” que marcava l’agència meteorològica. També ha admès que estan aprenent lliçons i caldrà també “fer modificacions en la comunicació i transmissió” perquè aquests avisos impactin en la societat. D’altra banda, creu que seria bo explicar millor els fenòmens meteorològics a la població “fer una divulgació científica dels riscos i el clima en general”.
Una nova DANA “retrògrada”
Aquest cap de setmana, l’Aemet ha alertat d’una nova DANA a Catalunya i al País Valencià prevista per aquest dimarts. Pascual, però, ha enviat un missatge de calma i ha avisat que no serà tan intensa com la dels darrers dies.
L’episodi de pluges torrencials previst a partir d’aquest dimarts ve d’Europa i l’AEMET l’anomena “retrògrada”. Pascual explica que el nom es deu al fet que la precipitació es mou en sentit contrari a l’habitual. “Ve acompanyada de precipitacions no tan intenses, però sí que hi haurà una baixada notable de les temperatures”.
Actualment, l’Aemet treballa amb dos tipus d’avisos. D’una banda, la predicció, és a dir, aquell avís que sol començar fins tres dies abans, tot i que no és habitual. I el de predicció immediata. Aquest últim es fa a partir d’observació d’imatges del radar i va dirigit a especificar si hi ha hagut un increment de tempesta o ventada, explica Pascual.