En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Carles Puigdemont, alcalde de Girona i candidat a la reelecció, defensa "un nou estil que ha posat la ciutat de moda"

L'alcalde de Girona i candidat a la reelecció per Convergència i Unió, Carles Puigdemont, ha defensat la política municipal que ha posat en marxa aquests…

13 maig 2015

Redacció

Comparteix
L'alcalde de Girona i candidat a la reelecció per Convergència i Unió, Carles Puigdemont, ha defensat la política municipal que ha posat en marxa aquests 4 anys, "en una experiència que requereix la confiança dels ciutadans per més temps, després de més de 30 anys amb alcaldes socialistes". Puigdemont, en el Mirador especial eleccions de Ràdio Estel, ha assegurat que "Convergència i Unió treballa per guanyar al conjunt de Catalunya, perquè la seva força, que es veu en la gran quantitat de candidatures, alcaldes i regidors, pot ser un primer missatge de cara a les eleccions del 27 de setembre". A més de destacar la importància d'aquest fet, ha explicat que "els gironins veuen en CIU i en el govern local d'aquest últim mandat un treball renovat i de futur que mereixerà la seva confiança".
Girona, una ciutat d’uns 97.000 habitants, elegirà 25 regidors per al seu Ajuntament el proper 24 de maig. Aquests últims 4 anys, per primera vegada després de més de 30 anys de governs municipals socialistes conduïts per Joaquim Nadal i Anna Pagans, hi ha hagut ara un executiu local liderat per Convergència i Unió, amb Carles Puigdemont com a alcalde. La federació nacionalista ha tingut 10 regidors que li han permès governar, en minoria però amb certa comoditat a l’hora de buscar acords concrets. Els 7 representants del Partit dels Socialistes de Catalunya, els 3 del PP, els també 3 de la CUP i els 2 d’Iniciativa han format una oposició diversa però que, en alguns moments, ha col•laborat amb l’equip de govern.
Carles Puigdemont ha defensat les polítiques socials i de reducció de l'atur, "basades no només en l'ajuda o l'assistència a situacions d'emergència, sinó també a la dinamització i la carburació dels motors econòmics de Girona". També s'ha referit a la capacitat d'acords amb diferents grups polítics, "des del PP fins a la CUP". Més enllà de la realitat política i del balanç municipal, la capital del Gironès continua consolidant-se com a "gran ciutat artística, cultural, oberta i plena de racons i espais que sedueixen molta gent". L'alcalde i candidat ha assegurat que, en aquests 4 anys, "el govern local l'ha posada de moda, i això es nota". D'altra banda, ha refermat el seu compromís amb l'Associació de Municipis per la Independència, de la qual el seu ajuntament és membre fundador. "Esperem que aviat aquesta entitat municipalista, la segona en importància a Catalunya, deixi de tenir sentit perquè ja siguem independents o perquè ja s'hagi votat", ha conclòs.
L’exemple de la fira Girona Temps de Flors, que es fa tot just aquests dies, juntament amb la processó del Corpus, amb les populars catifes, les Fires de Sant Narcís a l’octubre i la gran oferta cultural de tot l’any configura una ciutat de grans oportunitats que, a més, ha viscut grans renovacions urbanístiques i en les seves comunicacions, tant internes com amb l’exterior. Algunes transformacions, a més, han vingut de la gestió espanyola del ferrocarril, amb l’alta velocitat, que connecta Barcelona amb França per Girona des de fa uns mesos, com a màxim exponent de la nova projecció gironina.
Sigui com sigui, els gironins no viuen aliens a la sensació de canvis i replantejaments que pot provocar en aquestes eleccions, amb nous grups emergents que afecten tot Catalunya, alguns canvis importants. A Girona, els cinc grups municipals actuals poden augmentar, previsiblement amb algun representant de Ciutadans, amb Juan María Castel com a candidat, i Esquerra Republicana, amb Maria Mercè Roca. Els republicans van quedar fora de l’Ajuntament, ara fa 4 anys, per només un vot. D’altra banda, el PSC presenta nova candidata, Sílvia Paneque, després de la retirada de l’anterior, Pia Bosch, i el PP concorre als comicis amb Concepció Veray com a cap de cartell. Les candidatures es completen amb Laia Pèlach al capdavant de la CUP, Eugènia Pasqual, d’Entesa amb Iniciativa, Andreu Garriga, de Solidaritat per la Independència, Roger Panadès, de la candidatura Escons en Blanc, Xavier Vilarreal, de Compromís amb Girona, Yasmina Pérez del Partit Animalista i Encarnación Conesa, d’Unió Progrés i Democràcia.
L’equip de govern municipal de Girona demana la confiança dels ciutadans a partir d’un compromís amb la participació i el protagonisme de la persona en tota la vida de la ciutat. Aquestes prioritats han tingut com a centre el foment de l’ocupació, les facilitats a nivell fiscal, els ajuts a les famílies, la reducció en els preus dels habitatges socials, l’ampliació de les beques menjador i la continuïtat en el procés modernitzador urbanístic, artístic, cultural i social de la capital del Gironès.
Més enllà de tot això, acompanyat per les crítiques de l’oposició a les polítiques municipals de l’alcalde Carles Puigdemont, aquests quatre anys han passat moltes altres coses a Girona. Per exemple, la ciutat ha estat una de les principals impulsores de l’Associació de Municipis per la Independència, un pas important en la configuració del compromís polític de Convergència i Unió en el procés sobiranista català i en la defensa del dret a decidir. L’actual alcalde nacionalista de Girona s’ha implicat, com altres convergents, en aquest posicionament clar. Carles Puigdemont és fill d’Amer, a la Selva, i viu a Girona. Té 52 anys i és pare de família, amb dues filles. S’ha dedicat durant gairebé 30 anys a la comunicació, i ha estat també director de la Casa de Cultura de Girona. Es dedica a la política des del novembre de 2006.
Des de divendres passat, estem en campanya electoral per a les eleccions municipals del 24 de maig. Fins al divendres 22, el Mirador de l’actualitat parla cada dia sobre un municipi diferent, del qual ens acompanya un candidat d’una de les llistes que s’hi presenten juntament amb dos dels nostres col•laboradors habituals. El balanç d’aquests quatre anys de mandat a l’ajuntament, amb els aspectes positius i negatius i els temes pendents, la possibilitat de canvis en l’escenari polític al Consistori, les propostes del partit representat i molts altres aspectes, incloent-hi els generals que afectin el conjunt de Catalunya, formen part de l’agenda de temes que tractem. Sabem que no podem arribar a tots els pobles i ciutats. Els tenim presents tots sense excepció, però només podem entrar en alguns. Fins ara hem parlat de Vic, Tarragona i Bossost (a la Vall d’Aran). Avui parlarem de Girona i, els propers dies, de la Seu d’Urgell, Barcelona, Badalona, Granollers, Lleida, l’Hospitalet de Llobregat i Tortosa. Aquests seran els municipis analitzats, com dèiem, un cada dia i amb candidats de diferents partits o coalicions. Avui, com us dèiem, ens endinsarem en la realitat de Girona.
Es pot escoltar aquí tota la conversa amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció