El flamenc i la figura de Carmen Amaya, coincidint amb en 50è aniversari de la seva mort, ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l'actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. Paco Hidalgo, biògraf de la bailaora i expert en flamenc, l'ha definida com ''una figura de referència en el gènere i en tota la música, l'art i la cultura en general''. Sobre el seu estil, basat en les contorsions i la duresa d'expressió de rostre i de cos, ha aclarit que ''és sobretot apassionat i expressiu, així com revelador d'una personalitat creativa que havia après molt del seu pare, que era guitarrista, i d'altres familiars i amics''. També han participat en el debat María Rosa Pérez Casares, directora del Tablao Cordobés de Barcelona (espai flamenc situat a la Rambla, número 5), i José Mayo, president de la Tertúlia Flamenca de Badalona (un fòrum que organitza col·loquis els divendres a partir de les 19.00 hores).
Pérez Casares ha felicitat la Generalitat per la iniciativa de celebrar l'Any Amaya des del maig passat. ''El suport institucional demostra que el flamenc és assumit com a cultura catalana i, sobretot, ofereix a la societat una manifestació artística que, tot i la seva varietat, té uns estils de fons comuns al servei de la societat'', ha explicat. En aquest sentit, la directora del Tablao Cordobés ha anunciat que l'espectacle que acull aquest espai barceloní, amb motiu de l'Any Amaya, s'allargarà fins al maig vinent. I José Mayo ha subratllat el fet que ''Carmen Amaya no només sigui moviments de cos, sinó també una gran veu, mirada i creativitat que ofereixen tota una proposta cultural revolucionària i creativa''. Els tres participants en el col·loqui han coincidit a l'hora de destacar la varietat del flamenc i l'aportació renovadora d'Amaya, Paco Hidalgo ha recordat que ''Carmen va ser la primera dona que va destacar en un gènere que semblava restringit als homes, però va saber adaptar-s'hi ballant amb pantalons, disfressant-se d'home i, alhora, sense perdre la seva feminitat''.
Dimarts vinent, 19 de novembre, es compleixen 50 anys de la mort de Carmen Amaya dins una commemoració institucional que va començar el 24 de maig passat i que també coincideix amb el centenari del seu naixement. Experts i autoritats definit unànimement la bailaora com una de les artistes catalanes més importants del segle XX. Una exposició de la fotògrafa Colita i de Julio Ubiña al Palau de la Virreina de Barcelona, una posada en escena de Con Carmen en la memoria al Tablao Cordobés (Rambla, 5, de Barcelona) fins al 16 de maig i dues actuacions flamenques a l'agost passat al Festival de Música de Begur són alguns dels espectacles programats i que ja s'han fet o encara es troben en les previsions. Amb aquestes i altres activitats, l'Any Amaya també vol retre homenatge al geni creatiu del poble gitano i als seus lligams amb la cultura catalana.