La professora de ciències polítiques, Mònica Clua-Posada, té clar que la victòria de Trump es deu, en bona part, gràcies als vots de la comunitat llatina. En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel explica que aquest gruix de votants “fa anys que van arribar als Estats Units i, per tant, poden votar perquè tenen la situació regularitzada”. Uns votants “que sovint se’ls situava al sector demòcrata”, ha afegit. Ara bé, Clua-Losada també recorda que aquesta comunitat compta amb persones d’origen divers des de porto-riquenys, mexicans o veneçolans. “Són persones llatines que fa anys que viuen a EUA, fins i tot molts més que ciutadans d’origen anglosaxó o germànic”, ha dit.
“La classe treballadora té feina en els cossos policials, que donen suport a Trump”
D’altra banda, explica que en moltes d’aquestes comunitats llatines o del “cinturó blau”, la gent ha trobat feines estables en el gran complex policial que hi ha al país. Clua-Losada recorda que bona part dels cossos policials s’han posicionat a favor de la victòria de Trump. “Que aquestes comunitats més treballadores tinguin feines en aquest àmbit té un efecte molt important”, recorda.
“A Kamala Harris li ha faltat canalitzar l’esperança, no s’ha mullat en qüestions clau per al país”
Clua-Losada ha recordat que actualment hi ha dos factors clau als Estats Units: el ressentiment i l’esperança. En aquest sentit, opina que Kamala Harris “no ha estat capaç de canalitzar aquests dos elements”. En tot cas, creu que el que li ha faltat és posicionar-se en qüestions clau per al país com la sanitat, el genocidi a Gaza, les polítiques migratòries o la regulació d’armes. No posicionar-se en la guerra al Pròxim Orient “l’ha afectat moltíssim en vots a estats com Michigan, on hi ha una important població musulmana-americana", ha comentat.