Alba Badia i Mireia Colina, dues DONES TIC ho confirmen: existeix una gran desigualtat i molts estigmes en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació. Ambdues, enginyeres, han estat reconegudes com a referents tecnològics el 2023, una amb el premi 'Revelació' i l'altra amb el premi 'Professional'. Però el camí no ha estat fàcil. "Un professor de la universitat ens va dir que les dones havíem d'estar rentant plats, no estudiant física", ha dit Colina en una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel. I és que les dones TIC, les dones que treballen en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació són, encara, escasses.
D'esquerra a dreta, Alba Badia, presidenta de l'associació Cosmic Research, i Mireia Colina, fundadora de l'associació Women in Aerospace Barcelona | RÀDIO ESTEL
Segons un estudi de l'AMETIC, l'associació representant del sector de la indústria digital a Espanya, la presència de dones TIC a l'Estat és només del 37,4% i del 30% a Catalunya. Una xifra que no varia des de fa bastants anys i que segueix molt per sota del que es considera normal. Altres estudis també apunten que una nena amb, per exemple, tres anys, ja pensa que els camps de l'enginyeria són només cosa d'homes. Barreres, estigma, masclisme, desigualtat...
La presència de dones TIC a Catalunya és només del 30%
En l'entrevista amb Núria Ros, Colina, que és fundadora de l'associació Women in Aerospace Barcelona, reconeix que això l'afectava fins i tot personalment. "Quan coneixia un noi, mai li deia quina era la meva feina" per por a ser rebutjada. Badia, presidenta de l'associació Cosmic Research, destaca el menyspreu quan buscaven un responsable i era ella.
"Passar a l'acció"
No obstant això, elles persisteixen i creuen que no s'han de donar per vençudes. "Al masclisme i els estigmes se'ls ha de rebatre amb l'acció. Clar que és injust, perquè les dones ens hem d'esforçar molt més que ells, però no podem defallir".