El director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, ha dit aquest dijous, en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, que l’ajuda al desenvolupament s’ha de basar en la idea que la pobresa és la mateixa. A partir de l’informe La realitat de l’ajuda 2013¸ presentat ara fa uns dies precisament per Òxfam Intermón, Francesc Mateu ha lamentat la reducció d’un 70 per cent de l’ajuda espanyola al desenvolupament entre els ans 2008 i 2012, alhora ha recordat que té el mateix dret una persona a Catalunya que una altra a qualsevol altre país del món. “Qualsevol estat, sigui nou o vell, ha de plantejar-se amb ètica i responsabilitat social quin ha de ser el seu lloc al món, i el lloc al món passa, de cara a l’exterior, per la cooperació”, ha dit.
Mateu, en aquesta línia, ha destacat que aquesta “és la manera d’entendre que qualsevol persona nascuda a Lleida, Barcelona, l’Hospitalet o Mataró té els mateixos drets que el qui viu a Maputo, a Managua o a Nova Delhi”. El director d’Òxfam Intermón a Catalunya ha recordat que “hi ha uns drets mínim” i que, “quan algú no els té, hem de fer tot el possible perquè els tingui”. Francesc Mateu ha fet una crida als poders públics a plantejar-se la necessitat d’invertir en polítiques socials mentre s’ataquen les arrels de la pobresa i s’aconsegueix un món més just. El director d’Oxfam Intermón ha alertat davant “el risc d’enfrontar pobreses, quan la pobresa és una i la dignitat de les persones, també”. Finalment, ha insistit que cal “estar preocupats tant pel qui viu a prop de casa com pel qui es troba a 6.000 quilòmetres”.
Per la seva banda, el president de Justícia i Pau a Barcelona, Arcadi Oliveres, ha recordat que, ja l’any 1982, els partits polítics es van comprometre a donar el 0,7 per cent dels pressupostos al Tercer Món “en un temps raonable i breu”, cosa que no s’ha complert. En aquesta línia, Arcadi Oliveres ha denunciat el drama del deute que tenen els països del sud. “El que és important no és només l’ajuda que donem, sinó el que traiem per altres bandes”, ha assegurat. El president de Justícia i Pau ha afegit que una cosa que li ha indignat sempre “és el deute extern perquè, mentre que anem donant diners per un costat, per l’altre xuclem diners pel deute”. Arcadi Oliveres, a més, ha recordat que “els fluxos sud-nord pel deute són, segons càlculs d’ara fa uns anys, sis vegades els del nord al sud per ajuda”.
I la delegada a Barcelona de Fiare Banca Ètica Eulàlia Reguant ha criticat sobretot el fet que Espanya retalli en cooperació tenint en compte les greus desigualtats i el que es gasta en àmbits on la despesa es podria reduir. Ho ha qualificat de “preocupant perquè els mecanismes de cooperació són la manera més segura amb què garantim a llarg termini els drets de tothom i redistribuïm la riquesa al món”. També ha participat en el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel l’economista i advocat Josep Maria Nogué, que ha destacat la importància de la proporció i l’equilibri en les polítiques socials també en temps difícils. Nogué ha assegurat que, “tot i que ha d’haver-hi una reducció de la despesa pública, que es pot entendre, costa veure les proporcions amb què es fan les coses”. L’economista gironí també ha comentat que, “si no hi ha aquesta ponderació i es fa una reducció molt forta del 70 per cent, es posa de manifest un creixement de l’egoisme”.
La inversió espanyola en Ajuda Oficial al Desenvolupament a l’Àfrica subsahariana ha passat dels 1.080 milions d’euros el 2008 a 200 milions el 2012, segons l’informe La realitat de l’ajuda 2013 d’Òxfam Intermón. Podeu escoltar aquí el col·loqui sencer (a partir del minut 27'30")