En directe

L'Evangeli del dia

PAPA FRANCESC

El Papa demana "un nou compromís amb la cultura de l'acollida"

El Papa diu, en una carta adreçada al director de la seu italiana del Servei Jesuïta als Refugiats, Camillo Ripamonti, que “la defensa del dret…

28 maig 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa diu, en una carta adreçada al director de la seu italiana del Servei Jesuïta als Refugiats, Camillo Ripamonti, que “la defensa del dret d’asil que fa aquest col·lectiu és un exemple de cultura de l’acollida”. Francesc, a més d’expressar la seva proximitat a l’entitat en la pregària i des de l’afecte als qui han d’emigrar, lamenta que “les polítiques migratòries de l’últim any, restrictives, de tancament i a sobre discriminatòries, provoquen precarietat de vida, exclusió i irregularitat, cosa que deixa tota la societat encara més vulnerable”. La reflexió va lligada a les dades de l’últim informe del Centre Astalli, publicat ara fa uns dies, en què es recull la paràlisi que pateixen molts migrants enmig de la pandèmia, marcats també per un horitzó d’incertesa. El centre va atendre l’any passat 20.000 persones, entre refugiats i sol·licitants d’asil.
El Sant Pare elogia especialment “la valentia amb què el Centre Astalli afronta el repte de les migracions sobretot en aquest moment tan delicat per al dret d’asil, també tenint en compte que milers de persones continuen fugint de les guerres, de les persecucions i de greus crisis humanitàries”. Sobre els refugiats, el pontífex subratlla que aquest servei de la Companyia de Jesús “acull amb amor fratern tots els qui ho necessiten”. Igualment anima el Centre Astalli a "tenir confiança i esperança en un món futur de pau, justícia i fraternitat entre els pobles”. I finalment el bisbe de Roma expressat en aquesta carta el seu desig que l'exemple d’aquest col·lectiu “susciti en la societat un renovat compromís amb una veritable cultura de l’acollida i la solidaritat”.

Pérez Esquivel: "Que sorgeixi la solidaritat!"

D'altra banda, Adolfo Pérez Esquivel expressa el seu desig que la crisi del coronavirus “faci sortir a la superfície rius subterranis de solidaritat”. En una entrevista a el diari de la Santa Seu L'Osservatore Romano, el Premi Nobel de la Pau argentí, defensor des de sempre de les minories llatinoamericanes, parla del seu continent pel que fa a la crisi desencadenada per la pandèmia del COVID-19. Assegura que "estem en el final d'una època de la humanitat”, motiu pel qual diu que “cal reconsiderar els camins que es poden seguir, tenint en compte el que la pandèmia deixarà enrere".

Pérez Esquivel explica que "el COVID-19 s'ha estès a tots els països d'Amèrica Llatina amb greus conseqüències”. L’escriptor està actualment compromès a Tartagal, a la província argentina de Salta, en un projecte de construcció de pous d'aigua potable per a les comunitats indígenes dels Wichís. L’històric pacifista comenta, en aquesta entrevista a L’Osservatore Romano, que les mesures sanitàries contra el contagi han contingut i frenat la propagació de virus, però alhora "han tingut greus repercussions en les activitats comercials, culturals, educatives i religioses". També ha recordat que representen "un fort condicionant per al desenvolupament econòmic i social, amb milions de morts i un alt índex d'atur i pobresa". El pensament d’Adolfo Pérez Esquivel apunta també a les presons, on l'amuntegament en aquestes condicions "genera molts patiments”. Finalment avisa que “la destrucció del medi ambient s’està produint perquè es crema la selva i es devasta la fauna i la biodiversitat".

Un 50è aniversari molt especial en la distància
L’Orde de les Verges celebra aquest diumenge els 50 anys de la renovació del seu ritu de consagració, per una decisió de Sant Pau VI que recuperava l’esperit de les primeres comunitats cristianes. Després de segles de decadència, el Papa Montini va posar la llavor d’un col·lectiu femení que té ara 5.000 dones consagrades arreu del món. De fet, lloar el Senyor i donar-li gràcies, a partir del testimoni dins l’Església, era el gran objectiu de la quarta trobada internacional que l’Orde de les Verges havia de celebrar aquest cap de setmana a Roma, però que s’ha hagut d’ajornar a causa de la pandèmia del Covid-19. Malgrat tot, s’han organitzat per a aquests propers tres dies pregàries online per celebrar aquest cinquantè aniversari, entre les quals destaca una vetlla de Pentecosta.
Es pot escoltar AQUÍ (minut 23') l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

CULTURA

MÚSICA

Roger Mas: "Estem més armats que no ens pensem. Hi ha país!"

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi

El cantautor presenta el segon volum de la seva col·laboració amb la Cobla Sant Jordi

17 octubre 2024

Redacció

POLÍTICA

Carme Forcadell: “Estic treballant per recosir l'independentisme i ara caldrà recosir ERC” 

Carme Forcadell crisi a Esquerra Republicana

L'expresidenta del Parlament creu que la polèmica dels cartells és "una taca ètica" als més de 90 anys d'història "impol·luta" del partit

17 octubre 2024

Redacció

POLÍTICA

Nacho Martín Blanco: “Pedro Sánchez té complicada la continuïtat. Hauria de marxar pel seu propi peu” 

cas Koldo

Sobre la moció de censura amb el suport de Junts, el diputat del PP deixa clar que el partit “no ha de pidolar el suport de ningú”

16 octubre 2024

Redacció