PAPA FRANCESC
El Papa, en recordar el beat Óscar Romero, assegura que "el martiri es viu sempre, donant la vida a poc a poc"
Francesc ha recordat aquest divendres que el martiri no és una cosa que vingui de naixement, sinó que el podem practicar tots els creients cada…
30 octubre 2015
Redacció, 
Francesc ha recordat aquest divendres que el martiri no és una cosa que vingui de naixement, sinó que el podem practicar tots els creients cada dia, "donant la vida a poc a poc". Així ha recordat Monsenyor Òscar Romero, coincidint amb l’audiència que el Sant Pare ha tingut amb un grup de pelegrins salvadorencs que han visitat Roma en acció de gràcies per la beatificació, el 23 de maig passat, del qui va ser arquebisbe de San Salvador i que va ser assassinat el 24 de març de 1980. Romero, “la veu dels sense veu”, continua sent un exemple per al món.
A mig matí de divendres, el Sant Pare ha rebut en audiència 500 participants en el pelegrinatge de religiosos, bisbes i laics i laiques procedents d'El Salvador i que han viatjat a Roma per agrair al pontífex la beatificació d’Óscar-Arnulfo Romero. Francesc ha definit Romero, beatificat el 23 de maig a El Salvador, com "un gran pastor, un home de Déu" que va ser exemplar en el seu treball pels més dèbils. En aquesta línia, el pontífex ha recordat la gran tasca de l’Església a Centreamèrica, amb testimonis com el de Romero.
El Papa ha recordat que la condició de màrtir "no ve de naixement, sinó que es viu en totes les etapes de la vida, donant-la a poc a poc". Francesc ha recordat que, "en la història recent de El Salvador, s’han produït altres testimonis de martiri". Igualment ha destacat la importància del ja imminent Any de la Misericòrdia, que començarà el proper 8 de desembre, i ha recordat els fruits que ha donat "el martiri d’Óscar Romero, que no va ser un fet puntual d'un moment, sinó que ha estat present després".
I abans d’aquesta audiència als pelegrins del Salvador, Francesc ha rebut el cardenal Rubén Salazar Gómez, arquebisbe de Bogotà i president del Consell Episcopal Llatinoamericà (CELAM). El Sant Pare, coincidint amb el 60è aniversari de l’organisme, ha fet seva l’acció de gràcies i ha expressat el seu agreïment "pel servei que el CELAM ha fet i fa a l’Església, des del seu compromís missioner". El Papa també ha dit que espera que el consell mantingui la seva empenta formativa i evangelitzadora perquè el seu testimoni pugui atraure molta gent que, en molts casos, pateix i activa el seu discerniment cristià per obrir camins de més pau i justícia. Finalment, Francesc ha assegurat que la propera celebració de l’Any Jubilar de la Misericòrdia ha de ser una gran oportunitat perquè el CELAM enforteixi el seu treball de construcció de pau als pobles llatinoamericans.
Nou missatge sobre el perdó de Déu, a Santa Marta
D'altra banda, el Papa ha dit el mateix divendres que, “quan Déu perdona, ho fa com a pare i es juga el cor per nosaltres, per la humanitat, per guarir-la, regenerar-la”. En l’homilia de la Missa a la capella de la Casa Santa Marta, Francesc ha dit que "la compassió de Déu no té res a veure amb el fet de tenir llàstima”. Segons el pontífex, la compassió "és posar-se dins l’altre amb cor de pare". En aquesta línia, el Sant Pare ha destacat la dimensió "alliberadora de l’amor i la compassió de Déu amb els pecadors". En aquesta Missa matinal, el pontífex ha saludat el cardenal mexicà Javier Lozano Barragán, que ha participat en la Missa coincidint amb els seus 60 anys de sacerdoci. També li ha agraït la seva feina al capdavant del dicasteri sanitari.
Missatge al grup de lluita contra el tràfic de persones
El pontífex, a més, és notícia perquè ha enviat aquest mateix divendres un missatge al Grup Santa Marta -la iniciativa per a la lluita contra el tràfic de persones impulsada pel pontífex-, que reuneix cossos de seguretat de diversos països, episcopats, organitzacions socials i representants de diferents confessions religioses. Aquesta entitat es reuneix durant dos dies a San Lorenzo del Escorial (a prop de Madrid). La reina Sofia ha inaugurat aquest divendres la trobada, en què participen cardenals i bisbes, activistes socials i uns 50 caps de policia de tot el món.
Francesc destaca en el seu missatge que aquest grup "ha sabut fer molt i està cridat a una tasca decisiva per a l'eradicació de les noves esclavituds". També recorda que, en l’últim any, "hi ha hagut novetats institucionals significatives, que sens dubte poden donar suport seva activitat", començant per la Trobada dels Alcaldes a la Ciutat del Vaticà el 21 de juliol passat, en què importants personalitats van signar una declaració comprometent-se a eradicar les noves esclavituds, considerades un crim contra la humanitat.
El Sant Pare, a més, es refereix a la recent aprovació de l'Agenda 2030, amb els nous objectius del desenvolupament sostenible de l'Organització de les Nacions Unides, entre els quals hi ha l'adopció de mesures immediates i eficaces per eradicar el treball forçós, posar fi a les formes modernes de esclavitud i el tràfic d'éssers humans i assegurar la prohibició i eliminació de les pitjors formes de treball infantil, inclosos el reclutament i la utilització de nens soldat. El Papa demana que, "com a molt tard el 2025, s’acabi amb el treball infantil en totes les seves formes".
Nomenament d'un nou arquebisbe de Burgos
Finalment destaquem que el Papa Francesc ha acceptat la renúncia de l’arquebisbe de Burgos, Francisco Gil Hellín, i ha nomenat titular d’aquesta històrica diòcesi castellana Fidel Herráez Vegas, fins ara bisbe auxiliar de Madrid, segons ha informat aquest divendres la Santa Seu en un comunicat. Gil Hellín havia presentat la renúncia ara fa uns mesos per haver complert 75 anys, d’acord amb el Codi de Dret Canònic.
Fidel Herráez va néixer a Àvila el 28 de juliol de 1944, va ser ordenat sacerdot el 1968 i es va doctorar en Teologia Moral a la Universitat Lateranense de Roma. Ha estat professor de Teologia Moral en el centre d'estudis Teològics de "San Dámaso" entre 1977 i 1995, vicepresident del Consell diocesà de Madrid i representant dels delegats d'ensenyament de les diòcesis espanyoles en el Consell general de l'Educació Catòlica, entre altres càrrecs. En 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de Madrid, i va rebre aquest mateix any l'ordenació episcopal.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres.
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,