Francesc ha dit aquest divendres, en la seva primera visita a una universitat pública romana, que "la formació acadèmica de les noves generacions és una exigència primordial per a la vida i el desenvolupament de la societat”. Francesc ha pronunciat un discurs sense papers als estudiants, al cos docent i al personal de la Universitat Roma 3, la més jove de la capital italiana, en una històrica visita. Es tracta de la primera del Sant Pare actual a un centre universitari estatal, on ja havia estat Sant Joan Pau II el 2002. Amb gairebé 40.000 estudiants, la Universitat Roma 3 és també un actiu centre d'investigació de dimensió internacional. Considerada una de les millors universitats emergents, es posiciona entre les primeres 100 amb menys de 50 anys.
El pontífex ha reivindicat el repte de «repensar els models econòmics, culturals i socials, per recuperar el valor central de la persona humana». El Sant Pare ha respost a 4 universitaris sobre diversos temes que interpel•len la humanitat en el moment present, alhora que ha ofert el seu testimoni personal, recordant la seva trobada amb Jesús, quan era jove. El voluntariat i la solidaritat al servei dels més necessitats, la no violència com a estil de vida i de política, l'escandalosa contradicció del que es malbarata en armament en lloc d'eradicar la fam al món, les urgències socials i la pobresa, sense oblidar els emigrants i la cultura de la trobada, són alguns dels temes destacats pel Papa en el seu discurs.
Davant d'un món que presenta signes d'enemistat i violència, Francesc ha recordat que «estem vivint una guerra mundial a trossos: hi ha conflictes en moltes regions del planeta que amenacen el futur de generacions senceres». Ha lamentat, entre les escandaloses contradiccions, que molts països estan augmentant les seves despeses en armes, «en un món que lluita encara contra la fam i les malalties». En aquesta línia, el bisbe de Roma ha animat els joves a no perdre l'esperança i a protegir-se "contra els qui enganyen oferint una felicitat momentània i aparent, però que en realitat indueixen a carrerons sense sortida, sense futur, a laberints existencials".
En un altre moment, el pontífex ha dit que, davant la globalització, "cal fer un sa discerniment basat en criteris ètics i espirituals, preguntant-se sobre allò que és bo, a partir dels valors propis d'una visió de l'home i del món, una visió de la persona en totes les seves dimensions, sobretot en la transcendent". També ha ofert un testimoni personal de la seva vida, mitjançant les etapes de la seva fer, alhora que ha afegit que no volia proposar als estudiants "il•lusions o teories filosòfiques o ideològiques, com tampoc fer proselitisme".
D'altra banda, el Sant Pare ha defensat l'acollida a les persones que emigren dels seus països per la guerra o per les injustícies, i ha invitat els joves a "acollir-les com a germans i germanes, homes i dones que són germans com nosaltres". Ha admès que "no tots els països estan preparats per acollir molts refugiats o immigrants, però tots poden fer-hi alguna cosa". Igualment ha assegurat que cal "integrar aquestes persones, amb l'aprenentatge de la llengua" i altres realitats. El Papa ha destacat, a més, que "la universitat també pot ser un lloc on es genera la cultura de l'encontre i de l'acollida de persones de diverses tradicions culturals i religioses". Finalment Francesc ha animat els professors i els estudiants a "viure la universitat com un ambient de veritable diàleg, que no comprimeix les diversitats ni les exaspera, sinó que s'obre a la confrontació constructiva", ja que "estem cridats a comprendre i apreciar els valors de l'altre, superant les temptacions de la indiferència i de la por".
Finalment destaquem que Ràdio Estel ha participat aquest divendres, amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio celebrat el 13 de febrer, en una edició especial de l’espai Cadena de Amistad, a Ràdio Vaticana, amb l'objectiu de donar a conèixer als oients la unió espiritual entre les diverses ràdios catòliques de llengua hispana de tot el món. Totes són ràdios que comparteixen la missió d'evangelitzar a través de les ones i fer arribar els missatges que el Sant Pare té per a nosaltres. Les seves homilies, les audiències generals dels dimecres, les pregàries dominicals de l'Àngelus i, sobretot, fer arribar a cada llar la veu de Papa en espanyol i, en el cas de Ràdio Estel, utilitzant la llengua catalana.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 17 de febrer.
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,