Francesc ha celebrat aquest dimarts el 25è aniversari de la seva ordenació episcopal amb una Missa a la Capella Paulina, on ha estat acompanyat per un nombrós grup de cardenals, amb el degà Angelo Sodano. Es comença a ambientar el moment culminant d’una setmana important a la Santa Seu, amb la celebració aquest dimecres, a les 4 de la tarda, del Consistori en què seran creats 5 nous cardenals, entre ells l’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, i en què es viurà, l'endemà dijous, la gran festa dels apòstols Sant Pere i Sant Pau. Concretament el Papa ha presidit una Missa, al costat dels cardenals presents aquests dies a Roma, Ha estat al matí a la Capella Paulina del Palau Apostòlic, també coneguda com la "Capella de les Llàgrimes", ja que és el lloc on el nou Papa entra, quan acaba de ser elegit, segons la tradició "per plorar", tot just abans de presentar-se al poble a la Plaça de Sant Pere. En la seva homilia, Francesc ha parlat del diàleg de Déu amb Abraham, un punt de partida per recordar la triple indicació “aixeca't, mira i espera!”. Referint-se a l'edat avançada de diversos cardenals presents, el Sant Pare ha dit, amb un to humorístic, que "la majoria ja són ancians amb la mateixa edat de Abraham".
El pontífex ha alertat davant la visió dels qui consideren que l’Església està massa envellida. "Algú que no ens estima diu que som la gerontocràcia de l'Església, però no sap què vol dir", ha afirmat. En aquesta línia, ha comentat que el col·legi cardenalici són "els avis que han de transmetre els propis somnis als joves perquè esdevinguin profecia”. Al final de la predicació, el Papa ha donat les gràcies a tots els purpurats per haver-se unit a ell coincidint amb aquestes noces d’argent episcopals: "Us dono les gràcies mentre demano perdó pels meus pecats i també la perseverança en la fe, en l'esperança i en la caritat". Finalment el Sant Pare ha expressat, en forma de pregària, el seu desig "que Déu concedeixi als cardenals la gràcia de captar i notar que són els avis del poble de Déu".
Trobada amb el Patriarcat Ecumènic de Constantinoble
D'altra banda, Francesc ha rebut, també aquest dimarts, una destacada Delegació del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble, que ha arribat a Roma amb motiu de la festa dels Sants Apòstols Pere i Pau. Amb un agraïment especial al Patriarca Bartomeu, el Papa ha elogiat sobretot l'impuls en el camí ecumènic des de l'anhel de comunió plena, del qual ha recordat que «no ha de ser uniformitat homologada». El pontífex ha recordat que el 2017 es compleix mig segle de "les històriques visites de Pau VI al Fanar i del Patriarca Atenàgores a Roma, que van provocar una immensa alegria i gran entusiasme en els fidels de les Esglésies de Roma i de Constantinoble", alhora que "van contribuir a fer madurar la decisió d'enviar delegacions per a les respectives festes patronals, cosa que es continua fent avui". El bisbe de Roma també ha assegurat que "creix ara el desig comú de restablir plenament la comunió entre catòlics i ortodoxos, una unitat que ja tasten en l'encontre fratern, en la pregària compartida i en el servei comú a l'evangeli".
El bisbe de Roma ha expressat, en un altre moment, una gran alegria quan ha reviscut la trobada que va tenir amb el Patriarca Bartomeu ara fa només dos mesos a Egipte. Ha explicat que, en aquell moment, va poder constatar “una vegada més la profunda sintonia de visió sobre alguns desafiaments que interessen la vida de l'Església i del món contemporani”. En aquest context, el Papa ha expressat els seus millors desitjos per a la propera reunió del Comitè de Coordinació de la Comissió Mixta Internacional per al Diàleg Teològic entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa, prevista per al setembre a Leros (Grècia). Finalment, Francesc ha compartit un moment de pregària “els uns pels altres perquè el Senyor concedeixi a catòlics i ortodoxos ser instruments de comunió i de pau, confiant en la intercessió dels Sants apòstols Pere, Pau i Andreu”.
Activitat prèvia al Consistori de Creació de 5 nous cardenals
El Papa ha tingut, igualment aquest dimarts, una trobada amb el cardenal George Pell, prefecte de la Secretaria per a l'Economia. Al migdia, a la Sala de Conferències dels Museus Vaticans, s’ha presentat el documental titulat "Papa Francesc, la meva idea de l'art".I aquest dimecres al matí, el pontífex presidirà a la Plaça de Sant Pere la tradicional Audiència General, aquesta vegada amb la presència de moltes persones vinculades als qui es convertiran a la tarda en nous cardenals, entre ells l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. El Consistori Ordinari Públic per a la creació d’aquests 5 nous cardenals es farà a les 16.00 hores a la Basílica vaticana. Omella ha destacat, en aquestes hores prèvies la contribució dels purpurats al treball conjunt de tots els creients en el servei a l’Església. "Allò que és important és aconseguir que l'Església segueixi sent un camí d'esperança que no es quedi en la realitat d'Europa, perquè és molt més, sobretot en la fraternitat i en el treball pel bé comú", ha assegurat.
A més de l’arquebisbe de Barcelona, també seran creats cardenals aquest dimecres Jean Zerbo, arquebisbe de Bamako (Mali), Anders Arborelius, bisbe d'Estocolm (Suècia), Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicari apostòlic de Pakse (Laos) i Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de l'arxidiócesi de San Salvador (El Salvador). Després del Consistori, que seguirem àmpliament des de Ràdio estel, es faran les visites de cortesia als nous purpurats, concretament entre 18.00 i les 20.00 hores a l'Atri de l'Aula Pau VI. Finalment destaquem que aquest dijous, Solemnitat de Sant Pere i Sant Pau, apòstols i patrons de Roma, el Sant Pare presidirà la Missa, a les 9.30 a la Plaça de Sant Pere, amb el ritu de benedicció dels pal•lis per als nous arquebisbes metropolitans. Al costat d'ells, hi seran presents els 5 nous cardenals creats el dia anterior amb la resta del Col•legi Cardenalici, tots acompanyats per diversos bisbes i preveres i la delegació catalana que ha acompanyat Joan-Josep Omella.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 27 de juny.
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,