En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa reivindica "l'esperança que allibera del dolor i la buidor"

El Papa ha posat la vivència de Maria Magdalena, decebuda inicialment per la mort de Jesús i després colpida per la trobada amb ell, com…

17 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha posat la vivència de Maria Magdalena, decebuda inicialment per la mort de Jesús i després colpida per la trobada amb ell, com un exemple per al nostre temps, marcat sovint per decepcions i tristors. El Sant Pare ha recordat, en l’audiència general d'aquest dimecres a la Plaça de Sant Pere, que la llum en les foscors dels problemes que tenim en la vida no és altra que Jesús ressuscitat. Concretament Francesc ha seguit meditant sobre el misteri pasqual a partir de l'esperança cristiana. S’ha centrat aquest cop en la figura de Maria Magdalena, que ha definit com una "apòstol precisament de l'esperança", en ser la primera dona que veu Jesús ressuscitat.
El pontífex ha explicat que "l'experiència de la resurrecció que viu Maria Magdalena és profunda i existencial", i que "ella, en sentir-se interpel•lada personalment, experimenta dins seu una felicitat tan profunda que canviarà la seva existència i que està destinada també a transformar l'existència de qualsevol home i dona". El Sant Pare ha recordat que Maria Magdalena no és una dona que s'entusiasma fàcilment ja que, després de la primera visita a la tomba de Jesús, ella torna desil•lusionada on s'amagaven els deixebles, i els narra la visió que va tenir de la pedra remoguda del sepulcre, amb la suposició inicial que algú havia robat el cos de Jesús. 
El pontífex ha partit també d’una posterior narració evangèlica sobre la Magdalena, que torna al sepulcre amb el cor ple de tristesa per la mort de Jesús i la desaparició del seu cos, però aquest cop, Maria troba el Senyor Ressuscitat, encara que no el reconeix fins que ell la crida pel seu nom. Francesc ha assegurat que "la nostra vida, tantes vegades carregada d'aquestes mateixes experiències de solitud, de buidor i de dolor, es veu transformada per la presència de Déu, que surt al nostre encontre molt abans que nosaltres el busquem, i ens crida pel nostre nom per dir-nos: Aixeca't, no ploris més, perquè he vingut a alliberar-te".
Finalment el Papa ha animat tothom "a perseverar en la pregària i en l'escolta de la Paraula de Déu perquè, en els moments de dolor i abandonament, es pugui notar com Jesús ressuscitat crida pel propi nom, per sortir amb el cor ple d'alegria a anunciar a tothom la bona Notícia de la Resurrecció". El bisbe de Roma també ha explicat que "Jesús no és una persona que s'adapta al món o que tolera que hi perdurin la mort, la tristesa, l'odi i la destrucció moral de les persones, sinó que somia amb la transformació del món, i l'ha realitzada en el misteri de la Resurrecció".
D’altra banda, dins aquesta audiència general, el Sant Pare ha dedicat un record al Comitè de Víctimes de Rigopiano, representats pels familiars dels morts i els ferits en la tragèdia que es va produir al gener, quan una allau va sepultar un hotel d’aquesta localitat de l’Abruzzo, després de les rèpliques d’un terratrèmol a la zona. Finalment destaquem que Francesc ha recordat Sant Pasqual Bailón, en la memòria litúrgica del patró de les associacions eucarístiques i de l’Adoració Nocturna.
Reunió amb afectats per la malaltia de Huntington
El Papa, d'altra banda, rep aquest dijous un grup de pacients afectats per la malaltia de Huntington, acompanyats per familiars, metges i personal sanitari. És una malaltia neurodegenerativa i rara que provoca vergonya i estigma. No té possibilitat ara per ara de guariment, i presenta uns primers símptomes sobretot en forma de moviments involuntaris i descoordinats i problemes a nivell cognitiu i psíquics. En aquesta audiència amb el Sant Pare, la presència d’aquests malalts, procedents de Veneçuela i altres països sud-americans on la incidència és molt superior a la d’altres llocs del món, suposa el primer reconeixement d’un líder mundial per a aquesta patologia. La senadora italiana Elena Cattaneo, de la Universitat de Cattaneo i experta en Huntington, ha qualificat de gran pas aquesta reunió de demà amb el pontífex. 
Per la seva banda, el cardenal Gianfranco Ravasi, president del Pontifici Consell de la Cultura, també present en la recepció, ha subratllat aquest dimecres l’important paper de l’Església catòlica en el suport a aquestes persones afectades per la malaltia. En aquesta trobada amb el Papa, també hi seran presents persones enviades des de Nova York, diòcesi que, sota el guiatge pastoral del cardenal Thimothy Dolan, gestiona una estructura que atén unes 80 persones afectades per la malaltia de Huntington. L’arquebisbe de Nova York ha dit, en un recent escrit, que l’objectiu és que “aquests malalts puguin començar una nova etapa, quan s’acabi per a ells la sensació de vergonya i estigmatització que els afecta”.
Finalment destaquem que el futur d’Europa va ser el centre, aquest dimarts a la Casa de Santa Marta, d’una audiència del Papa a la presidència de la Comissió dels Episcopats de la Comunitat Europea, la COMECE, amb el cardenal Reinhard Marx, arquebisbe de Munic i Frisinga, al capdavant. Els prelats van presentar al pontífex la preparació d’un congrés titulat “Repensar Europa”, que es farà a Roma del 27 al 29 d’octubre. L’emergència de les migracions, la dimensió social d’Europa i les diverses visions de la Unió, amenaçada per disgregacions i extremismes, són alguns dels temes que analitzarà el certamen.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 17 de maig.

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció