En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa viatja a Geòrgia i l'Azerbaidjan "com un amic, per visitar realitats diverses i afavorir la cultura de l'encontre", diu Parolin

Aquest divendres, en què se celebrarà la memòria litúrgica de Sant Jeroni, sacerdot i doctor de l'Església, comença el viatge apostòlic internacional del Papa a…

29 setembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Aquest divendres, en què se celebrarà la memòria litúrgica de Sant Jeroni, sacerdot i doctor de l'Església, comença el viatge apostòlic internacional del Papa a Geòrgia i l'Azerbaidjan, per invitació d'Ilia II, Catolicós Patriarca de tota Geòrgia, i de les autoritats civils i religioses dels dos estats. Francesc surt de l'aeroport romà de Fiumicino a les 9.00 i arriba a la capital de Geòrgia, Tbilissi, a les 12.00 (hora catalana, 11.00 GMT). Després de la cerimònia de benvinguda, el pontífex visita el president Giorgi Margvelashvili, al costat de les autoritats locals i cos diplomàtic al Palau Presidencial. Després es trobarà amb Ilia II. També el pontífex es reunirà amb la comunitat assíria caldea a l'església catòlica caldea de Sant Simó Sabbae.
El secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha destacat aquest dijous que el viatge a Geòrgia i l’Azerbaidjan completa una visita al Caucas en què promourà la pau a través de l’encontre. El cardenal ha dit que "són tres països amb molta història i cultura antiga, però també diferents entre ells". En aquesta línia, ha afegit que "era força natural que el Sant Pare visités aquestes tres nacions, com està fent, per trobar-se amb les autoritats eclesiàstiques i civils". Un altre aspecte destacat per Parolin és que "el Papa va sempre com un amic, sobretot per trobar-se amb persones, amb realitats tan diferents i amb pobles, amb la idea d'afavorir aquesta cultura de l'encontre que porta amb joia en el cor".
Dissabte el Papa celebrarà la Missa a l'estadi Meskhi. Després tindrà lloc la trobada amb els sacerdots, religiosos i religioses a l'església de l'Assumpció i tot seguit es trobarà amb els assistits i agents de les obres de caritat de l'Església al Centre d'Assistència dels Pares Camils. La jornada s’acabarà amb la visita del Sant Pare a la catedral patriarcal Svietyskhoveli de Mskheta.
I diumenge Francesc arribarà a Baku, la capital de l'Azerbaidjan, on celebrarà la Missa a l'església de la Immaculada al Centre Salesià. Després de dinar amb la comunitat salesiana, es dirigirà al Palau Presidencial de Gençlik per visitar al president del país, Ilham Alíev, i trobar-se amb les autoritats al centre Heydar Aliyev. Després mantindrà una trobada privada amb el xeic dels musulmans del Caucas a la mesquita Gueidar Aliyev i finalment es reunirà amb el bisbe ortodox de Baku i amb el president de la comunitat jueva, abans de traslladar-se a l'aeroport d'aquesta ciutat per a la cerimònia de comiat .
Missatge per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2017
D'altra banda, s'ha fet públic aquest dijous al matí el lema de la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2017, que serà «No tinguis por, perquè jo estic amb tu» (una frase del capítol 43 del llibre d’Isaïes). Comunicar esperança i confiança en el nostre temps. La Secretaria de les Comunicacions Socials explica, en una nota, que "anestesiar la consciència o deixar-se portar per la desesperació són dues possibles malalties a les quals pot portar el sistema de comunicació actual". També avisa sobre "la possibilitat que la consciència es cauteritzi, com recorda el Papa Francesc a la Laudato si, a causa del fet que sovint els professionals, els líders d'opinió i els mitjans de comunicació, desenvolupant la seva activitat en zones urbanes distants dels llocs de la pobresa i de les necessitats, visquin una distància física que, sovint, desemboca en la ignorància de la complexitat que presenten els drames dels homes i de les dones".
El comunicat també recorda que "la desesperació és possible, en canvi, quan la comunicació s'emfatitza i es torna espectacle, fins al punt de convertir-se de vegades en una estratègia de construcció veritable i pròpia de perills imminents". L’escrit conclou que els cristians tenen una "bona notícia" per explicar perquè contemplen confiats l'horitzó del Regne. Finalment presenta el lema de la Jornada de les Comunicacions Socials, que se celebrarà el proper 28 de maig, com una invitació a explicar la història del món i les històries dels homes i de les dones, segons la lògica d’aquesta "bona notícia" que ens recorda que "Déu no renúncia mai a ser Pare, en qualsevol situació i amb cada ésser humà".
Audiència del Papa als cooperants catòlics de Síria i l'Iraq
El Papa ha rebut aquest mateix dijous, a la Sala Clementina del Vaticà, els membres dels organismes caritatius catòlics que treballen en el context de la crisi humanitària a Síria, a l’Iraq i als països del voltant, reunits a Roma en la seva cinquena trobada, promoguda pel Pontifici Consell Cor Unum. En el seu discurs, Francesc ha fet una nova crida a la pau, des del compromís d’una Església situada en primera línia per ajudar la població immersa en la violència, amb 12.000 cooperants presents en les zones de conflicte per ajudar 4 milions i mig de persones a Síria i l’Iraq. El Sant Pare ha defensat una “renovada col·laboració a tots els nivells” entre els qui porten l’ajuda humanitària. "Malgrat els grans esforços realitzats en diversos ambients, la lògica de les armes i de l'opressió, els interessos foscos i la violència continuen devastant aquests països i, fins ara, no s'ha sabut acabar amb els greus sofriments i les constants violacions dels drets humans", ha lamentat.
El Papa ha assegurat que, davant una violència que sempre genera més violència i que porta a una “escalada de prepotència i inèrcia de la qual sembla que no es pugui sortir”, cal que ens preguntem si el “destruir per destruir” pot ser ofegat pel treball d’un nombre tan gran de treballadors humanitaris compromesos per ajudar aquestes persones que pateixen i que sovint són obligades a fugir. Francesc ha presentat aquesta realitat com “un reflex de la misericòrdia de Déu i, en aquest sentit, com un senyal que el mal té un límit i no té, per tant, l’última paraula”. Igualment ha assegurat que "és un signe de gran esperança pel qual cal donar les gràcies a tantes persones anònimes que, sobretot aquest any jubilar, preguen i intercedeixen en silenci per les víctimes dels conflictes, especialment pels nens i pels més febles".
En aquest sentit, el pontífex ha tornat a demanar a la comunitat internacional que faci tot el possible per culminar amb urgència un procés que acabi amb el conflicte. Ha explicat també que la seva petició "es fa pregària cada dia a Déu per inspirar les ments i els cors dels qui tenen responsabilitats polítiques, perquè sàpiguen renunciar als interessos parcials per assolir el bé més gran, que és la pau". Finalment, el Sant Pare s’ha adreçat a les “comunitats cristianes del Pròxim Orient, que pateixen les conseqüències de la violència i miren cap al futur amb por”. Ha dit que, "enmig de tanta foscor, aquestes Esglésies tenen molt amunt la llum de la fe, de l'esperança i de la caritat, en ajudar amb coratge i sense discriminacions els qui pateixen i treballar per la pau i la convivència". El pontífex ha recordat que aquestes persones són "signe concret de la misericòrdia de Déu".
El bisbe de Roma ha mostrat la seva confiança que les comunitats i les persones que actuen al servei de les víctimes d’aquesta crisi rebin l’ajuda divina a través de la nova santa Teresa de Calcuta, model de caritat i misericòrdia. En aquesta audiència amb cooperants catòlics del Pròxim Orient, ha participat també l’enviat especial del secretari general de les Nacions Unides per a Síria, Staffan de Mistura, que ha destacat la importància de les últimes crides a la pau fetes pel Sant Pare. Ha recordat que, "a l'est d'Alep, 99 nens han mort i 203 han quedat ferits, i dos hospitals han estat colpejats". A més, ha revelat que "s'han quedat 30 metges per a 375.000 persones". Així es referia l’enviat especial del secretari general de l’ONU a la interpel·lació feta dimecres pel Papa a la consciència dels responsables dels bombardejos. Staffan Mistura ha recordat que Síria està avui plena d’armes i que, en realitat, no hi ha una solució militar, sinó només política, com ha recordat el Sant Pare.
Vídeo del Papa més participatiu a l'octubre
La Xarxa Mundial de Pregària del Papa ha convocat aquest mes periodistes d’arreu del món per implicar-los en la defensa de la Veritat i del fort sentit ètic en el marc de la propera intenció de pregària universal del Sant Pare, la del mes d’octubre, que comença dissabte. D'aquesta manera, en el proper vídeo, Francesc demanarà, al costat d'alguns professionals de la informació, un compromís dels periodistes a favor de la cultura de l’encontre, amb la idea de comunicar informació a favor del bé de la humanitat i de la terra. Serà dins la seva intenció d'oració del mes d'octubre.
Per aquest motiu, periodistes que treballen a Roma i en altres llocs del món participaran en El vídeo del Papa, en què el protagonista principal és el Sant Pare amb una invitació a unir forces per pregar per la tasca dels mitjans de comunicació. Es tracta d'una iniciativa sense precedents amb un important caràcter internacional. Els periodistes que participaran en la següent edició del vídeo del Papa provenen de l’Argentina, Mèxic, Colòmbia, Costa Rica, Brasil, Espanya, Itàlia, França, Armènia i la República Democràtica del Congo.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 29 de setembre

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció