En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El periodista Simone Manca i l'economista Diego Giordani diuen que la crisi d'ara desbloquejarà la reforma constitucional italiana

La dimissió del primer ministre d'Itàlia i el canvi de govern, en una societat acostumada a la inestabilitat, ha estat aquest dilluns el tema de…

17 febrer 2014

Redacció

Comparteix

La dimissió del primer ministre d'Itàlia i el canvi de govern, en una societat acostumada a la inestabilitat, ha estat aquest dilluns el tema de debat en el Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El periodista italià Simone Callisto Manca ha situat la clau d’aquesta crisi en “la renúncia del líder de centreesquerra, Pierluigi Versani, que s’havia presentat a les eleccions a l’abril passat i després es va retirar”. Manca, en un repàs del que ha passat en la política italiana des de l’abril de 2013, ha recordat que “Matteo Renzi va ser elegit líder del Partit Democràtic i, a més, el Poble de la Llibertat (partit de centredreta) no només ha quedat fora del govern, sinó que s’ha dividit en dos, Forza Italia (a l’oposició) i el Nou Centredreta d’Angelino Alfano, que s’ha quedat amb la majoria”. Per explicar la gota que ha provocat aquesta crisi, Simone Callisto Manca ha conclòs que, “amb un líder molt fort elegit en primàries pel Partit Democràtic, les condicions polítiques ja no són les mateixes d’ara fa 9 mesos”.

Simone Callisto Manca ha recordat que tot just aquest dilluns es complien “22 anys de la detenció de l’empresari milanès Mario Chiesa, que va marcar l’inici de la gran reforma política coneguda amb el nom d’operació Mans Netes”. El periodista ha assegurat que cal un canvi constitucional que doni estabilitat. “Entre les reformes de les quals es parla des de fa 30 anys, la més important és la de la Constitució, perquè és filla de la Segona Guerra Mundial i es va fer el 1948 amb l’objectiu de no donar un poder fort a cap líder”, ha destacat. En la mateixa línia, Manca ha assegurat que “molta gent de fora es pregunta per què a Itàlia no governa una persona elegida a les urnes”, i ha comentat que “la resposta es troba en el mateix sistema parlamentari, on prima el poder legislatiu sobre l’executiu”.

Per la seva banda, l’economista Diego Giordani, també italià i un dels responsables del Moviment Comunió i Alliberament a Catalunya, ha dit que aquest canvi de govern té com a dimensió positiva la regeneració política que pot portar, alhora que ha reconegut que el nou primer ministre Matteo Renzi ho tindrà molt difícil. Giordani ha explicat que, “en el fons, a Itàlia, la gent està esperant que passi alguna cosa, que canviï l’estil de fer política”. També ha afegit que “segurament Matteo Renzi, amb la frescor d’un polític jove, satisfà les expectatives d’aquesta novetat, però l’aposta per la seva figura és molt arriscada en aquests moments”. També ha intervingut en el col•loqui d’aquest dilluns a Ràdio Estel el secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, Lluís Serra, que ha comparat la crisi constitucional italiana amb l’espanyola. El també germà marista, que va viure a Itàlia entre 1975 i 1977 i entre 1998 i 2001, ha afirmat que, “amb la Constitució italiana, ha passat una cosa molt semblant al que s’ha produït amb l’espanyola, perquè totes dues s’han fet amb por i per evitar un problema més gran, en el cas d’Espanya una guerra com la del 36, i ara crea més problemes”.

Aquest enèssim capítol d’inestabilitat s’ha resolt amb la dimissió de Letta divendres passat i amb una roda de consultes del president de la República, Giorgio Napolitano, amb les forces polítiques. El líder del centreesquerra, Matteo Renzi, serà el nou president del Consell i formarà govern aquesta setmana, després de reunir-se novament avui amb Napolitano.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (des del minut 27'30").

Més actualitat

SOCIETAT

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Francisca Verdejo: “El maltractador cada vegada és més jove” 

edat dels maltractadors

La magistrada delegada dels jutjats de violència sobre la dona de Barcelona creu que la clau és que la societat cooperi i que la prevenció comenci en l’àmbit familiar 

25 novembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

La diòcesi de Sant Feliu acomiada el bisbe Agustí Cortés

L'administrador apostòlic assegura que, en aquesta celebració del 24 de novembre a les 18 hores, vol "donar gràcies a Déu per allò de bo que hagi passat aquests 20 anys"

22 novembre 2024

Redaccció

Sense categoria

Marta-Illa Raga: “Els arrendadors tenen un salari el doble que els dels llogaters sense comptar les rendes que ingressen” 

crisi de l'habitatge

La investigadora de l’Institut de Recerca Urbana Idra recorda que si els propietaris deixessin de percebre rendes, aquests “no baixarien de classe”

22 novembre 2024