El politòleg i professor de la Universitat Ramon Llull Òscar Mateos, el secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, Lluís Serra, i el diaca francès Patrick Stref han coincidit aquest matí a l’hora de mostrar la preocupació per la pujada de l’extrema dreta a França en les eleccions municipals d’ahir. Ha estat en el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, on Lluís Serra ha destacat el fet que moltes vegades el Front Nacional francès s’alimenta d’electors desconents tant de la dreta com de l’esquerra, i ha destacat com a qüestió clau en aquestes eleccions, on la dreta de la UMP ha guanyat i els socialistes han perdut força, el fet que el president François Hollande no ha complert amb la seva promesa de desmarcar-se d’Alemanya dins Europa. Serra ha explicat que “Alemanya és preponderant a Europa, i està marcant el ritme, cosa que és un cop dur per a França”. En aquesta línia, ha afegit que “el fet d’allunyar-se d’aquesta preponderàcia de l’Alemanya de Merkel, a través de les promeses electorals de François Hollande, podia donar un altre aire a França en l’intent de recuperar el propi paper, i els últims dos anys no s’ha vist, tot i que inicialment semblava que sí”.
El politòleg Òscar Mateos, en aquesta línia, ha subratllat la transversalitat del vot descontent a França, alhora que ha dit que cal una crida a la serenor a l’hora de votar el 25 de maig a les eleccions europees. Mateos ha assegurat que “Marine Le Pen està representant la bandera d’un moviment euroescèptic, i xenòfob en molts casos, que ve amb moltíssima força i que hem de mirar amb moltíssima preocupació”. Com a missatge a tota la societat europea, ha fet una crida a “intentar convèncer la gent perquè voti en clau constructiva a Europa, perquè Le Pen vol descomposar el conjunt del projecte europeu”.
També ha participat en el col•loqui d’aquest matí el diaca de l’arxidiòcesi de Barcelona Patrick Stref, fill de Tolosa de Llenguadoc. Ha dit que alguns aspectes vinculats a la moral i als valors també han influït en aquestes eleccions, sobretot contra el president François Hollande. “A nivell econòmic, Hollande ha seguit la mateixa política que Sarkozy, i en temes morals i socials com ara l’avortament o el matrimoni homosexual, ha introduït canvis insòlits. Això ha fet que una part de l’electorat que és creient, sobretot cristians, musulmans i jueus, s’hagi allunyat dels socialistes”, ha explicat. Stref ha inclòs també “la vida personal del president” com una altra de les claus ja que, segons ell, “els francesos pensen que, si una persona no pot ser fidel amb la seva parella, no podrà ser-ho tampoc en la política”.
Recordem que les eleccions municipals, que van viure ahir la segona volta, han estat un càstig dels ciutadans als socialistes i a l’esquerra en general, cosa que obligarà probablement l’actual president de la república, François Holland, a fer un replantejament de la seva política començant per la remodelació del govern.
Es pot escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 27'00").