PAPA FRANCESC
El portaveu del Vaticà aclareix que "el Papa no va dir que tingui intenció d´introduir l´ordenació diaconal de dones"
“El Papa va respondre a la pregunta d´una religiosa sobre l´accés de les dones al Diaconat, i ho va fer obrint-se a crear una comissió…
13 maig 2016
@IgnasiMiranda, 
“El Papa va respondre a la pregunta d´una religiosa sobre l´accés de les dones al Diaconat, i ho va fer obrint-se a crear una comissió per estudiar aquesta possibilitat, però no va dir de cap manera que hagi decidit que les dones seran ordenades per a aquest ministeri”. Això és el que aclareix la Santa Seu i ha comentat també el seu portaveu, Federico Lombardi, que ha fet aquest divendres una crida a l´honestedat davant aquest tema, davant un ressò mediàtic i social tan important.
La Sala de Premsa de la Santa Seu ha fet públiques les paraules que el Papa va pronunciar aquest últim dijous durant l´audiència amb més de 800 consagrades, que participaven a Roma en una trobada organitzada per la Unió de Superiores Majors. El Sant Pare va dir que “s´han publicat algunes coses sobre el diaconat en l´Església, també amb la participació de dones, però no està clar com va ser”. El Sant Pare va afegir que creu que demanarà “a la Congregació per a la Doctrina de la Fe que li facin arribar els grans estudis sobre aquest tema” perquè aquesta resposta seva, segons va afegir el pontífex, era “només a parti d´allò que havia sentit d´un sacerdot estudiós de la qüestió sobre el diaconat”. Finalment, Francesc va concloure dient que voldria “constituir una comissió oficial que pugui estudiar la qüestió”, i que creu que “farà bé a l´Església aclarir aquest punt”, per acabar assegurant que està “d´acord” amb aquesta comissió i que en parlarà “per fer una cosa d´aquest tipus”.
El Sant Pare, a banda d´això, deia que cal avançar en la implicació de les dones dins els àmbits decisoris i executius de l´Església, alhora que recordava que les dones poden predicar la Paraula de Déu però no pas fer homilies eucarístiques, que van lligades teològicament a la presidència de la celebració en nom de Crist. I el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha aclarit aquest mateix divendres que les paraules del Papa sobre la possibilitat d´un accés de les dones al Diaconat no exposen una intenció ferma, sinó una obertura a l´estudi del tema: "Ha tingut un gran ressò el fet que el Papa, responent a una pregunta, hagi parlat d´una comissió per estudiar la qüestió del Diaconat de les dones. Se n´ha parlat molt també en el passat i neix del fet que a l´Església antiga hi havia dones anomenades diaconesses, que desenvolupaven alguns serveis a la comunitat. Però cal ser honestos perquè el Sant Pare no ha dit que tingui la intenció d´introduir una ordenació diaconal de dones i no ha parlat tampoc, encara menys, de l´ordenació sacerdotal de dones".
Francesc recorda que lluitar contra la pobresa no és només urgència econòmica
D´altra banda, el Papa ha esperonat aquest divendres, amb paraules de gratitud, els participants en la Conferència internacional de la Fundació Centesimus Annus Pro Pontífex. Els ha animat a impulsar la «civilització de l´amor, la justícia i la pau per a tota la família humana». Francesc ha dit que estan «Il•luminats per l´Evangeli», lligats totalment a la «Doctrina social de l´Església», en col•laboració amb «les Esglésies locals, amb els creients d´altres religions i amb totes les persones de bona voluntat». Recordant el seu recent viatge a Lesbos, especialment la seva visita amb el Patriarca Bartomeu i l´arquebisbe Jeroni, al Camp de Refugiats de Mòria, el pontífex ha destacat, un cop més, la seva proximitat al patiment d´aquestes famílies i nens, germans i germanes, davant les necessitats urgents. El Sant Pare ha recordat que la «comunitat internacional està cridada a trobar respostes polítiques, socials i econòmiques de llarg abast», per fer front a problemes que superen els límits nacionals i continentals, implicant «tota la família humana».
Després de reiterar que «la lluita contra la pobresa no és només un problema econòmic, sinó sobretot un problema moral, que apel•la a una solidaritat global i al desenvolupament d´un enfocament més just, davant les necessitats i anhels de les persones i dels pobles a tot el món», el bisbe de Roma ha recordat Sant Joan Pau II per posar l´accent en la necessitat que l´economia mundial respecti la dignitat humana i estigui al servei del bé comú. Davant d´una «economia de l´exclusió», de la «inequitat», que augmenta el nombre de «desheretats», de persones «descartades», de pobres, i que «amenaça les famílies», el pontífex ha afegit que «l´escàndol» de la desocupació juvenil roba als joves l´esperança, i també ha comentat que el seu desig és que puguin contribuir a generar «nous models de progrés econòmic», impulsant la inclusió, el desenvolupament integral, l´augment de l´ocupació i la inversió en els recursos humans.
El Sant Pare també ha mostrat la seva preocupació per les greus dificultats que tenen els joves per accedir a un lloc de feina, un fet que és especialment negatiu perquè no és només econòmic, sinó destructor de l´esperança. Recordem que la Fundació Centesimus Annus Pro Pontifice, instituïda per Joan Pau II, porta el nom de l´Encíclica que aquest Papa va signar en el centenari de la Rerum Novarum de Lleó XIII. És una fundació de dret vaticà, sense ànim de lucre, amb intencions religioses i caritatives, i està oberta a tothom. Està específicament dissenyada per promoure l´estudi i la difusió de la doctrina social cristiana, motiu pel qual organitza cursos de formació tant presencials com on line, dóna suport a totes les iniciatives que desenvolupin la presència i l´obra de l´Església catòlica en els diferents àmbits de la societat i també promou la recaptació de fons per al suport de la Seu Apostòlica. La invitació a adherir-se a la Fundació està dirigida principalment a empresaris i professionals que, identificant-se amb els principis expressats en la doctrina social de l´Església i en el Magisteri Papal, vulguin contribuir activament a la creació d´una nova cultura econòmica i social d´acord amb les directrius de les encícliques Centesimus Annus i Caritas in Veritate, de Benet XVI.
35è aniversari de l´atemptat contra Joan Pau II
Aquest divendres es van complir 35 anys des que el papa Joan Pau II va ser tirotejat quan passava per la plaça de Sant Pere en el papamòbil i mentre responia a les afectuoses salutacions dels fidels i pelegrins abans de l´audiència general. Va ser a les 17.19 hores d´aquell 13 de maig de 1981, quan Joan Pau II va ser víctima d´un intent d´assassinat perpetrat per un jove turc anomenat Mehmet Ali Agca. En l´audiència general, el Papa tenia previst parlar sobre un tema molt estimat per ell i per l´Església catòlica: el de la feina i els treballadors, amb motiu del 90è aniversari de la publicació de la Rerum Novarum, la gran encíclica del papa Lleó XIII. També volia fer dos importants anuncis sobre les seves iniciatives per defensar i protegir el matrimoni i la vida familiar.
Recordem que el Papa polonès va atribuir la seva supervivència a la intervenció directa de la Mare de Déu. De fet, una de les bales destinades a assassinar-lo està actualment incrustada a la corona de Nostra Senyora de Fàtima. Precisament aquest any es commemora també el 125è aniversari de la Rerum Novarum de Lleó XIII. El text oficial que el papa Joan Pau II pensava pronunciar aquell dia està disponible en el web del Vaticà.
Es pot escoltar AQUÍ l´edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 13 de maig.
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,