En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Sant Pare diu que la corrupció és "com el sucre: Ens agrada, ens entra a dins i després ens fa un gran mal"

El Papa ja és a Uganda, després de 48 hores a Kènia. Aquest divendres, abans d’agafar l’avió de Nairobi a Endebbe, Francesc ha assegurat, en…

27 novembre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa ja és a Uganda, després de 48 hores a Kènia. Aquest divendres, abans d’agafar l’avió de Nairobi a Endebbe, Francesc ha assegurat, en una trobada amb joves, que "la corrupció és com els sucre: Ens agrada, ens entra a dins i després ens fa un mal molt gran". Així de clar ha estat el pontífex, que ha posat també a aquest mal el rostre de "l’empresonament en què molts joves cauen quan són reclutats per matar o quan no tenen feina". Una reflexió, tota la d'aquest tercer dia a terres africanes, expressada amb sobrietat i senzillesa franciscana i espiritualita jesuítica, ignasiana, però amb una profunditat que ha d’arribar al cor i al pensament divers i plural de tot el món.
Aquest divendres, el Papa ha començat la jornada visitant el barri pobre de Kangemi, on ha visitat l’església parroquial de Sant Josep Obrer. Després, Francesc ha presidit un encontre amb joves a l’estadi de Kasarani, i el matí s’ha completat amb una reunió del pontífex amb els bisbes de Kènia. En una distesa intervenció, ha fet una crida a "superar el desig de destrucció amb pau i reconciliació".
El pontífex ha avisat que "és important triar entre el tribalisme i la concòrdia". En relació amb aquesta qüestió, ha denunciat "la corrupció, que és com el sucre, que ens agrada però després ens fa molt de mal". El Sant Pare ha animat tots els pobles africans, sobretot els joves, a "trobar en Jesús crucificat totes les explicacions al mal i a les desgràcies". Alguns dels joves presents han preguntat al pontífex com s’han d’utilitzar els mitjans de comunicació. Francesc ha assegurat que han d’estar "al servei de l’amor, l’alegria, la proximitat, la fraternitat i la pau".
El bisbe de Roma ha parlat, a més, de les captivitats que "empresonen els joves, sobretot les que atempten contra la vida humana". També ha defensat "el treball" com la principal eina per "alliberar les persones". Finalment, el Papa ha fet una crida a "la pregària pels joves i a parlar-los amb amor, invitant-lo  a activitats lúdiques, a passejar o a veure un partit de futbol".
Visita a un dels barris pobres on viuen 6 de cada 10 ciutadans de Nairobi
"Terra, sostre i treball". Aquestes han estat les paraules clau del pontífex aquest mateix divendres al matí al barri popular de Kangemi, a Nairobi, on ha estat a primera hora del matí i ha volgut recordar que aquestes tres necessitats "no són cap filantropia", sinó "una obligació de tothom". A Nairobi, 6 de cada 10 ciutadans, sobre una població de més de 3 milions, viuen en aquestes barriades pobres. El Sant Pare ha reflexionat sobre la saviesa d’aquestes zones populars, i ha dit als seus habitants que "són capaços de generar vincles de convivència que converteixen l’acumulació i la massificació en una experiència on es trenquen les parets del jo i se superen les barreres de l’egoisme"
Des d’una clara reivindicació dels "valors que es practiquen als barris populars, que no cotitzen a la borsa i no tenen preu de mercat", Francesc ha destacat que aquest reconeixement "no vol dir desconeixement de la terrible injustícia que és la marginació urbana. En aquesta línia, ha recordat que són ferides provocades per minories que concentren el poder, la riquesa i l’egoisme, mentre unes creixents majories s’han de refugiar en perifèries abandonades, contaminades i descartades". Igualment el Sant Pare s’ha referit al "monopoli de les terres practicat pels desenvolupadors privats", alhora que ha recordat que "Déu ha donat la terra a tots els éssers humans perquè sustenti tothom, sense exclusions".
També el Sant Pare ha fet referència a l’aigua potable com "un deute amb els pobres, perquè la manca d’accés és una negació del dret a la vida". En un context d’indiferència i hostilitat que s’agreuja "quan la violència es generalitza i les organitzacions criminals, al servei d’interessos econòmics i polítics, utilitzen nens i joves com a carn per als seus negocis tacats amb sang", el Sant Pare ha proposat "una respectuosa integració urbana, que no sigui ni eradicació, ni paternalisme ni indiferència, com tampoc simple contenció". Francesc ha dit que es necessiten "ciutats integradores per a tothom, planificant noves urbanitzacions de qualitat per acollir-hi les noves generacions".  Finalment el Papa ha fet seves unes paraules del seu predecessor, Benet XVI, tot demanant als joves "impuls missioner i comunitari", amb una conclusió clara: que “els pobres són els destinataris privilegiats de l’evangeli”.
Trasllat de Kènia a Uganda
El Papa ha estat acomiadat a l’aeroport internacional de Nairobi en una cerimònia oficial. Abans de les 3 de la tarda d'aquest divendres, hora catalana, ha arribat a l’aeroport d’Endebbe, ja a Uganda. Després ha fet una visita de cortesia al president a la seva residència i, a les 4, s’ha reunit amb autoritats i amb el cos diplomàtic. En aquesta recepció oficial, Francesc ha destacat, entre altres coses, que la seva visita pretén també cridar l'atenció sobre l'Àfrica en el seu conjunt, les seves promeses, les seves esperances, les seves lluites i els seus èxits. Ha assegurat que "el món mira a l’Àfrica com el continent de l'esperança”
I en aquesta línia, el Sant Pare ha afegit que “Uganda ha estat beneïda per Déu amb abundants recursos naturals, que les autoritats han d'administrar amb responsabilitat”. Però el més destacat de la reflexió del pontífex és que “la nació ha estat beneïda en la seva gent: les seves famílies fortes, els seus joves i els seus ancians". Igualment Francesc ha dit que espera amb alegria reunir-se aquest dissabte amb els joves, per encoratjar-los davant els reptes de futur que afronten. El Papa ha destacat la importància "d’oferir esperança, oportunitats d'educació i feina remunerada i, sobretot, de participar plenament en la vida de la societat". Finalment, Francesc ha visitat la localitat de Munyonyo, on ha saludat un grup de catequistes i professors.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 27 de novembre.

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció