El portaveu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, el president de l'Associació de Farmacèutics de Catalunya, Antoni Torres, i el president de la Federació Farmacèutica, Vicenç Calduch, han coincidit aquest dilluns al matí a l'hora de mostrar la seva desconfiança en el pagament del deute de la Generalitat a les farmàcies. ''No confiem en aquest pagament perquè ja hem tingut moltes promeses incomplertes'', ha dit Jordi Casas. Per la seva banda, Antoni Torres ha lamentat que ''la situació no es normalitzarà, perquè l'administració ja ha dit que es pagarà novembre i desembre de 2012 i maig de 2013, però quedaran pendents setembre, octubre i novembre, cosa que vol dir que estarem igual''. Vicenç Calduch ha assegurat que, als farmacèutics, els agradaria ''ser notícia per molts altres motius, dins la gran feina que fa el col·lectiu, però lamentablement toca parlar d'aquests problemes d'impagament''. Els tres representants del sector farmacèutic han participat en el Mirador de l'actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel, juntament amb els economistes Josep-Lluís Masriera i Josep Maria Grau.
El president de l'Associació de Farmacèutics de Catalunya ha explicat que ''el gran problema no és només que hagin hagut de tancar 23 farmàcies catalanes pels impagaments, sinó sobretot que molts professionals han patit ofec econòmic, consumint els seus estalvis i lluitant dia a dia per sobreviure''. Tant ell com els altres dos representants del sector han coincidit en una altra anàlisi: que la unitat d'acció està sent una gran ajuda per aconseguir que les administracions reaccionin. Sobre la responsabilitat dels governs català i espanyol, Antoni Torres, Jordi Casas i Vicenç Calduch han acusat el govern espanyol de ''no complir amb els seus compromisos de pagar a l'administració catalana''. Malgrat aquesta coincidència, el portaveu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha recordat que ''la responsabilitat última en tot plegat és de la Generalitat, que té les competències en Salut i no està resolent els problemes''. Finalment, el president de l'Associació de Farmacèutics ha denunciat que ''el govern català pressuposti 900 milions d'euros en sanitat quan sap que n'haurà de gastar 1.300, unes dades que són la clau de tot el problema de fons''.
En el mateix debat, l'economista Josep-Lluís Masriera ha acusat el Ministeri d'Hisenda, sobretot el seu titular Cristóbal Montoro, de ser el principal culpable de l'impagament a les farmàcies catalanes. I el també economista Josep Maria Grau ha recordat que ''el problema és sobretot de números que no surten, i aquí s'han d'assumir les responsabilitats que calgui des de les administracions, sobretot l'espanyola, mentre Catalunya formi part del règim comú i no tingui una gestió pròpia de tots els seus impostos''.
Més de 400 milions d'euros és la quantitat que la Generalitat deu a les farmàcies catalanes. En protesta per aquesta situació, els establiments del sector protagonitzaven dijous passat, amb un seguiment massiu entre les més de 3.000 farmàcies, el segon tancament en poc més d'un any a causa dels impagaments. El problema, però, sembla que entra en vies de solució després que el govern espanyol, segons va anunciar divendres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha compromès a apujar aquesta setmana el sostre de deute públic de les comunitats autònomes per poder començar a pagar totes les factures pendents a través del pla de pagament a proveïdors. Catalunya rebrà concretament 1.431 milions d'euros.