En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

“El silenci dels partits sobre Billy el niño ha estat atronador”

L’expolicia i torturador Juan Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño, moria aquest dijous per coronavirus. Va formar part de la Brigada…

8 maig 2020

Comparteix
L’expolicia i torturador Juan Antonio González Pacheco, més conegut com a Billy el Niño, moria aquest dijous per coronavirus. Va formar part de la Brigada Política Social, que van perpetuar el terror a diverses comissaries de tot l’Estat durant la repressió franquista. Condecorat amb diverses medalles i mèrits, el seu sou de jubilació va arribar a pujar el 50%, però no va ser mai jutjat pels seus delictes. De fet, Billy el Niño ha mort sense que ni tan sols es pogués fer públic el seu full de serveis. Al febrer el Congrés de Diputats, després de protestes i polèmiques, va aprovar que es fes públic l'informe amb les medalles, condecoracions i premis concedits al torturador de la policia franquista. Aquest divendres, en el programa ‘A Primera Hora’ de Ràdio Estel, hem conegut el testimoni del periodista Paco Lobatón i de Julia Hidalgo, dues de les víctimes que van passar per les mans de Pacheco.
Hidalgo ha explicat que, quan es va assabentar de la mort de Billy el niño, el fet li va produïr “una tristesa immensa per tantes víctimes que van patir tortures”. A més, ha qualificat l’expolicia de “xulo que gaudia fent mal i torturant, maltractant i humiliant a la gent”. I es que Billy el niño no va ser mai jutjat per aquelles tortures. De fet, va ser fins i tot condecorat durant diversos governs. “En aquest país no hi ha democràcia ni justicia”, ha lamentat Hidalgo. Ha assegurat també que “el franquisme ha tingut molta impunitat en casos com aquest, en què la policia social rebia ordres no només dels ministres, sinó també dels governadors civils”.
Julia Hidalgo ha explicat que “un règim de democràcia plena no pot permetre que quedin sense treure les condecoracions a un torturador”. Dins la mateixa queixa, ha criticat l’ús de la Llei d’Amnistia del 1977 per blindar casos com el de Billy perquè aquella norma “no és una llei de punt final sinó que, un cop redactada, es va canviar perquè es van posar nerviosos els poders de l’Estat, començant per la corona amb Joan Carles I i el govern espanyol”. Finalment Hidalgo ha comentat, com una impressió personal, que “el silenci dels partits ha estat atronador sobre Billy el niño”. I és que encara queden molts “Billys” al carrer, com els germans Creix, que van actuar amb impunitat i van torturar a la comissaria de Via Laietana de Barcelona durant el franquisme.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024