El vaixell hospital "Papa Francesc" se suma a la lluita contra el COVID-19. Ofereix des del Brasil accés a la salut bàsica de les persones que viuen a prop dels rius a l'interior de l'Amazones. Contra la pandèmia de coronavirus al Brasil, l’embarcació també surt al camp. Recorre des de fa un any el riu Amazones per portar ajuda mèdica i sanitària a les poblacions costaneres i de la selva, un total de 700.000 habitants. En una entrevista publicada a la pàgina web del Consell Episcopal Llatinoamericà, el franciscà Joel Sousa, membre de la coordinació del vaixell, ha assegurat que el buc "ja ha fet grans miracles en les vides del poble riberenc, portant-hi salut i esperança". En temps del Covid-19, l'embarcació no podia deixar de proporcionar atenció als més necessitats. Fra Joel també ha explicat que els serveis s'estan prestant amb el suport de professionals de la salut, a través de l'atenció clínica, i que la comitiva també ajuda en la conscienciació de la població atesa.
Amb 32 metres d'eslora, el vaixell compta amb 23 professionals de la salut, i té una capacitat de fins a 30 membres de la tripulació. Hi ha sales per a serveis mèdics de raigs X, mamografia, ecocardiograma, proves d'esforç, sala d'operacions, laboratori d'anàlisi, farmàcia, sala de vacunació, consultoris mèdics, oftalmològics i odontològics i també llits d'internament. La Congregació de les Petites Missioneres de Maria Immaculada també ajuden a l'atenció hospitalària. Juntament amb els religiosos de la Fraternitat de Sant Francesc d'Assís en la Providència de Déu, que dirigeixen un hospital a Rio de Janeiro, va idear el projecte Bernardo Bahlmann, bisbe d'Óbidos, a l'Estat de Pará, al nord del Brasil. I va ser precisament a Óbidos on el vaixell hospital va fer la primera sortida, ara fa tot just un any. Des d’aleshores, ja s'han prestat més de 46.000 serveis als diversos municipis propers de l'Amazònia.
Sosté la iniciativa també el Papa Francesc que, a través del compromís del seu almoiner, el cardenal Konrad Krajewski, va donar una màquina d'ultrasò al vaixell. A més, a l'agost de l’any passat, quan el vaixell va atracar al port de Belém, el pontífex va enviar als participants en el projecte una carta en què recordava com l'Església està cridada a ser un "hospital de campanya", acollint tothom, sense distinció ni condicions, i va subratllar que, amb aquesta iniciativa, l'Església es presenta ara també com un "hospital sobre l'aigua" com Jesús, que va aparèixer caminant i va calmar la tempesta al mar de Galilea per enfortir la fe dels deixebles.
D'altra banda, va ser el mateix Pontífex qui va suggerir indirectament el projecte ja el 2013, durant la visita a l'hospital de la Fraternitat de Sant Francesc d'Assís en la Providència de Déu a Rio de Janeiro, coincidint amb la Jornada Mundial de la Joventut. Aquest dia, el 24 de juliol de 2013, el Papa va preguntar si els religiosos també eren presents a l'Amazones. I quan el sacerdot fundador, Francisco Belotti, va respondre que no, el Sant Pare va contestar-li que "hi havia d'anar". La construcció de l'embarcació va ser possible gràcies a un acord amb l'Estat brasiler de Pará, que va assignar al projecte el producte de la indemnització per danys morals col·lectius a les empreses Shell química i Basf SA, arran d'un accident mediambiental que va causar 60 víctimes i danys considerables.
Es pot escoltar AQUÍ (minut 22') l'última edició de DIARI DEL PAPA
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,