La inflació s'ha moderat i ha permès tancar l'any amb una variació anual del 5,8%, el valor més baix des del 2021. La baixada s'explica, sobretot, per la moderació dels preus de l'electricitat i els carburants. Ara bé, el preu dels aliments bàsics continua disparat i així ho demostra la inflació subjacent, que no para de créixer des de l'abril del 2021. També l'euríbor, que s'ha enfilat fins al 3%, una dada que no es veia des de feia anys i que no hi ha previsió que baixi.
Segons l'economista i membre de la comissió d'economia financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Alfons Fernández,les famílies han perdut de mitjana un 10% del seu poder adquisitiu i no el recuperaran fins d'aquí a dos anys.
En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', l'economista ha explicat que "si entenem el curt termini com a un any o dos anys vista, el poder adquisitiu, en principi, no el recuperarem. És a dir, continuarem perdent poder de compra fins que l'escenari comenci a normalitzar-se, fins que els preus comencin a suavitzar-se i els tipus d'interès deixin de continuar pujant. En aquell moment, ens preguntarem què passa amb els salaris i si recuperem o no el poder adquisitiu".
D'altra banda, Fernández ha augurat que, l'any 2023, la inflació rondarà al voltant del 5%, quan el 2022 era del 5,8%, però encara persistirà una inflació elevada. "El Banc Central Europeu continuarà apujant els tipus d'interès, però cada vegada ho farà d'una manera més suau. El fet que continuïn augmentant els preus i els tipus no deixa de ser una solució de cara a les famílies, perquè són els dos principals indicadors que afecten la seva renda disponible", ha afegit el membre de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya.