Les dades avalen que hi ha un augment de les violències masclistes a Catalunya. Encara falten estudis per mirar de trobar una causa-efecte aquests increments, si bé perquè pugen els casos o perquè es denuncia més. Per exemple, aquest any les denúncies i víctimes ateses per agressions sexuals s’han disparat respecte amb el 2021 i dades d’abans de la pandèmia. Aquestes violències afecten sobretot entre la població jove, tant a víctimes com agressors. Per això, la directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat, Laia Rosich, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que hi ha un creixement de casos de violència masclista entre la població jove, tot i que ha matisat que “és difícil atribuir-hi una causa-efecte”.
Rosich ha defensat, que “els joves no són menys igualitaris però, davant de determinats avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries.” També ha insistit en no romantitzar “la idea que en una generació, els joves eren més igualitaris i ara tornem enrere”.
En aquest sentit, la directora general per l’erradicació de les violències masclistes ha defensat que “la clau en el cas de les persones joves és l'educació sexoafectiva”.
Assenyalar les violències sexuals a la societat
En resposta a l’afirmació que va fer el director general de l’Hospital Clínic aquest dijous sobre que l’augment de les dades de agressions sexuals –més d’un 50% respecte el 2021– mostren una “societat masclista i malalta”, Rosich ha apuntat que “és correcte assenyalar les violències masclistes a l’estructura social en què vivim”.
Ha defensat que “s’han de situar amb la gravetat que tenen perquè és important entendre que no és un cas particular, un home passava per allà”. Davant d’això, ha remarcat la importància que homes i dones se sumin per erradicar-les i mirar de “trobar la manera perquè no s’entengui com un assenyalament a l’home, com que tots són agressors”. També ha valorat que les dades mostren que cada vegada es denuncia més.
"Homes i dones s'han de sumar per erradicar les violències masclistes i que això no s'entengui com un assenyalament a l'home, com que tots són agressors"
Telèfon 900 900 120
Rosich ha aprofitat per recordar la importància del telèfon 900 900 120 d’atenció a les violències masclistes. “Ara fem un canvi. Abans era més informatiu i ara et fan una primera atenció telefònica. És confidencial, no deixa cap rastre i permet fer un acompanyar a la víctima. És una eina molt accessible per fer el primer pas, en primera persona, ja sigui per una amiga o veïna, qui sigui. Per tant l’eina ara és més fàcil i propera per accedir”, ha defensat.