La periodista i directora del programa 'Escola de Família' Olga Vallejo recull els millors documentals feministes per a veure aquest 8M. El dia internacional de la dona és una excusa perfecte per parlar de feminismes i saber d'on venim, on anem i la feina que queda per fer. Ho repassem al 'Fabricació Pròpia'.
No estás sola: la lucha contra la Manada
És una de les estrenes del moment a Netflix. 'No estás sola: la lucha contra la Manada' ens explica el que ja sabem, l’agressió sexual de cinc joves a una noia a Pamplona, l'any 2016, durant els Sanfermines. En aquest documental d'Almudena Carracedo y Robert Bahar hi trobem un munt de testimonis reals, amb paraules reals de la víctima a les quals hi posa veu l'actriu Natalia de Molina. Fins i tot, les converses del grup de WhatsApp dels agressors, que abans d'aquell dia ja estaven planejant violar en grup a qualsevol noia, i que no era la primera vegada que ho feien.
A Netflix.
¿Qué coño está pasando?
Centrat en la desigualtat de gènere, és un bon primer contacte amb el moviment feminista. Es va estrenar l'any 2019 i parla de feminisme com un camí que les dones fem cap a la llibertat i hi parlen referents feministes del periodisme, com Rosa Maria Calaf, la política, moviments socials com Malas Madres, guionistes, filòsofes, una magistrada del Tribunal Suprem, sexòlogues, economistes o una fundadora del partit feminista.
També a Netflix.
Placer femenino
El diumenge passat, La 2 va dedicar 'La noche temàtica' al plaer femení. Escrit i dirigit per Barbara Miller comença amb imatges de publicitat on es tracta a les dones com objectes. Retrata un món on les dones sempre som jutjades pel simple fet de ser dones.
A Movistar + i a RTVE Play.
Herederas
Si tens ganes de veure d’on venim i què han hagut de fer les pioneres femenistes, fes un visionat del documental 'Herederas'. Nominat a Millor Curt Documental als Goya 2024, és un homenatge i un tastet de l’inici del moviment feminista. Perfecte per a descobrir dones europees que van lluitar pels drets de les dones a països com Noruega, Finlàndia o Nova Zelanda.
A Filmin.
RGB
Ruth Bader Ginsburg és una figura clau en la lluita dels drets de les dones als Estats Units i té el seu propi documental. Filla d’immigrants de primera i segona generació, va aconseguir estudiar dret a Harvard i després a la universitat de Columbia. A Harvard, de 500 estudiants de dret només 9 eren dones. Quan va acabar la carrera, no la volien contractar perquè ningú volia que una dona fos advocada. Tot i que s’esperava que fos "senyora de" i mestressa de casa, va aconseguir ser membre del Tribunal Suprem dels Estats Units d'Amèrica el 1993. Va morir el setembre de 2020.
A Filmin.
Con la pata quebrada
Si vols fer memòria a través del cinema, estàs de sort. 'Con la pata quebrada' és un documental fet amb fragments de 180 pel·lícules i documentals espanyols que mostren la imatge de la dona en la ficció espanyola des dels anys trenta fins ara.
A Filmin.
La loca y el feminista
Dir que ets feminista és molt fàcil però ser conseqüent costa bastant més. La loca y el feminista és una conversa de parella, també nominada a Millor Curt als Goya 2024, et farà reflexionar.
El trobaràs a Filmin.