En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Els ressentiments són una arma electoral?

Avui, com es tradició als Estats Units, el primer dimarts després de l’1 de novembre i cada quatre anys, hi ha eleccions presidencials als Estats…

8 novembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Avui, com es tradició als Estats Units, el primer dimarts després de l’1 de novembre i cada quatre anys, hi ha eleccions presidencials als Estats Units. Aquesta vegada, però, la campanya entre Hillary Clinton i Donald Trump s’ha caracteritzat per pels retrets i el poc fair play polític. Per això avui ens hem preguntat a la Fórmula Estel: Els ressentiments són una arma electoral? I hem demanat que ens contesti aquesta pregunta a Oriol Bartomeus, professor de Ciència Política en la Universitat Autònoma de Barcelona: “Els ressentiments són una arma electoral de primer ordre, i més en aquest moment actual on altres elements que definien la pugna electoral, com podria ser la classe social o la ideologia, han deixat espai a les emocions”. La campanya electoral nord-americana ha estat exemple d'això. 
Segons Bartomeus, avui als Estats Units, el votant de Trump no ho fa perquè està convençut de les seves propostes sinó perquè no suporta Clinton: “Hi ha una corrent de fons a nivell mundial que és visible en totes les eleccions, pràcticament, des que va esclatar la crisi econòmica que va portar una crisi política: el ressentiment, la por, l’odi fins i tot. és un element molt important de mobilització”, ha afirmat Oriol Bartomeus a RàdioEstel.
L'analista polític Oriol Bartomeus ha assenyalat els mitjans de comunicació i les xarxes socials com motors d’odi. “Si veiem els mitjans de comunicació com informen, no només de la política, sinó de la societat, del què passa. La tensió que transmeten, l’odi implícit en algunes afirmacions, la sensació una mica de que tot se’n va pel pedregar, d’una manera d’individualisme exhacerbat que fa que l’altre, el diferent, sigui vist amb recel. Fins i tot les xarxes socials, jo crec que estan sent autèntics motors d’odi. Aquesta mena de sensació d’impunitat d’aquesta gent que té odi i ressentiment i que ho expressa sense cap mena de tabú ni de límit es transmet en la política. En aquest sentit, a la política se li pot retreure que es deixa endur per aquesta tendència global”.
Tot això es pot reconduir? Oriol Bartomeus pensa que sí. "És reconduible, però s'ha de voler reconduir. Hi ha d'haver, no només des de la política i des del poder, des de les institucions públiques, sinó també des de la societat civil organitzada, hem de decidir entre tots que ja en tenim prou de tant d'odi i de tanta por. I començar a treballar junts, en el sentit de dir: 'Només junts ens en podem sortir'".
Escolta l’entrevista (minut 32)

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel potencia l’informatiu matinal i el servei pastoral

temporada 2425 de Ràdio Estel

La informació religiosa i social guanya terreny amb l’informatiu 'Sense distància' de 13 a 14 h

6 setembre 2024

Redacció

RÀDIO ESTEL

RELIGIÓ

El Mil·lenari de Montserrat comença a Ràdio Estel

programa especial mil·lenari de Montserrat

L'emissora retransmet les celebracions previstes pel cap de setmana del 7 i 8 de setembre

5 setembre 2024

Redacció

Sense categoria

Pluja de crítiques per la burla al cristianisme en la cerimònia d’obertura dels Jocs

L’endemà mateix de la cerimònia d’obertura dels Jocs de París, la Conferència Episcopal Francesa ha emès un comunicat en què deplora profundament “la burla i l’escarni” envers el cristianisme viscuda en una paròdia de l’Últim Sopar.

28 juliol 2024