El president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Marc Oliva, creu que en el període de sequera que vivim, el preu de l'aigua pujarà "inevitablement", perquè assegura que el seu cost és molt barat. Ara bé, també opina que cal garantir un preu just i també equitatiu perquè tothom hi pugui tenir accés. Oliva pronostica que la sequera "anirà a pitjor", ja que no es preveu que plogui i, per tant, aquest període d'emergència serà més freqüent a mesura que passi el temps.
"El llindar del consum d'aigua no és del tot just"
Sobre els topalls d'aigua que el Govern preveu imposar a la ciutadania, és a dir, la limitació del consum d'aigua a 200 litres per habitant i dia, el president ha dit en una entrevista al programa La Caravana que creu que no és just, ja que "no tothom fa el mateix ús de l'aigua" sobretot en l'àmbit domèstic. "El valor de 100 litres d'aigua per habitant i dia ja és suficient, de fet és el que marca l'Organització Mundial de la Salut". En tot cas, creu que s'hauria de mirar la realitat de cada territori. Oliva compara l'àrea de Barcelona amb altres municipis que tenen poca població i pocs habitants però molta indústria agroalimentària. "El llindar es quedarà curt i, per tant, no és del tot just", lamenta.
"El valor de 100 litres d'aigua per habitat i dia ja és suficient, de fet és el que marca l'OMS"
"És necessari més dessalinització i regeneració"
D'altra banda, Oliva ha lamentat en l'entrevista a Ràdio Estel que la gestió actual de la sequera és "allargar el patiment de reserves que tenim" i, en conseqüència, hi haurà poc marge de maniobra de cara al futur si no plou. Per tot plegat, creu que és necessari més dessalinització i regeneració. "El 50% de l'aigua metropolitana ve d'allà". Oliva recorda que fa un any estàvem al 25% de les reserves i ara al 16% "gràcies a la dessalinització, si no hauríem entrat en emergència fa temps", lamenta.
"Hi ha preocupació entre els empresaris"
Qui també s'ha referit al període greu que vivim és el director de Sostenibilitat de Foment de Treball. Salvador Sedó defensa que les empreses i sectors "han fet la feina" a través de plans de millora d'eficiència davant la situació de sequera. "L'any passat van presentar plans d'estalvi a l'Agència Catalana de l'Aigua. Molts continuen amb els plans per millorar i gastar menys aigua". Ara bé, també lamenta que hi ha "preocupació", ja que la possibilitat que s'apliquin més restriccions podria afectar el cicle productiu.
"Cal decretar quins són els serveis essencials"
Per tot plegat, Sedó creu que és clau que la Generalitat decreti quins són els serveis essencials perquè aquests puguin continuar funcionant amb totes les garanties. "Si es vol garantir que hi hagi productes frescos com el peix o altres aliments, s'ha de garantir un mínim consum d'aigua a aquest sector", defensa.