Ja fa dies que Lleida i els temporers tornen a ser noticia a causa de la nova temporada de la recollida de la fruita. Uns 200 temporers s’han vist abocats a dormir al carrer, ja que no se’ls ha proporcionat l’habitatge necessari per descansar després de jornades maratonianes. De tot plegat, n’hem parlat aquest dimarts en el programa ‘A Primera Hora’ amb Oscar Costa, sots-director d’Arrels Sant Ignasi de Lleida. Costa ha explicat a Ràdio Estel que, “malauradament, és una situació amb la qual ens trobem cada any”, tot i que enguany “ha canviat tot radicalment, i això ha fet que les persones que venien es trobessin en un espai diferent, com és el carrer”.
Des d’Arrels Sant Ignasi, “s’ha intentat ser una petita ajuda, però no es podia donar resposta per a tothom”, segons ha admès el seu sotsdirector. Tot i això, sí que hi hagut una coordinació entre la Paeria i les entitats “per donar una resposta d’emergència”. Costa ha explicat que, “fins aquest 1 de juny, la Paeria no ha obert el pavelló 3 de Fira de Lleida i, des d’Arrels, ja s’ha pogut acollir un grup d’unes 10 persones en un espai com la Parròquia de Sant Ignasi, conjuntament amb Càritas i Creu Roja”. Malgrat tot, ha aclarit que no es pot considerar una situació “tràgica o un desencís per a la ciutat”.
En qualsevol cas, el problema s’agreuja. Òscar Costa ha argumentat que “moltes vegades el temporer es troba al carrer perquè el pagès no pot ubicar-lo, però altres cops és perquè el treballador del camp no ho fa, tot i que eni tenen l’obligació”. I és que molts temporers que arriben ja cap a principis de maig, malgrat buscar feina, no poden treballar. “Si les administracions fessin els canvis administratius necessaris, tot plegat seria possible”, ha comentat el sotsdirector de l’entitat. Finalment Costa ha assegurat que “es fa difícil dir que no hi ha racisme a casa nostra”, tot i que ha matisat que “molta gent estaria disposada a ajudar i, per les seves situacions, se’n mantenen al marge”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ
Més actualitat
SOCIETAT
"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"
En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències
19 desembre 2024
Redacció,