En directe

Fórmula Estel

SALUT MENTAL

SANITAT

“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida” 

El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu

13 gener 2025

Redacció

Comparteix
més antidepressius prescriu

Coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, el doctor Jordi Mestres, avisa que no “hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida com ara les relacions de parella o laborals o els problemes econòmics". El també vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ho ha dit en una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, on ha avisat que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu als pacients “perquè siguin més productius”. En aquest sentit, el doctor recorda que la pastilla “no arregla problemes” sinó que hi ha altres vies com la teràpia o l’accés al psicòleg que poden millor el benestar emocional.  

La situació actual de la grip

Sobre l’augment de casos de grip, el doctor ha dit que “entre una i dues setmanes” s’espera assolir el pic. Els casos continuaran augmentant en bona part pel fred que viurem els pròxims dies. “El fred és un factor de risc. Hi ha més activitat a l’interior i, per tant, menys ventilació i més probabilitat de contagiar-nos. La grip sobreviu en ambients freds”, recorda.  

“Cal educació sanitària” 

Amb tot, el doctor recorda la importància de l’educació sanitària, és a dir, només s’hauria d’acudir al metge si és estrictament necessari. Mestres recorda que les farmàcies també poden donar consells, per exemple. “Ens falta la idea col·lectiva que hem de protegir recursos sanitaris perquè els pacients puguin ser atesos en el menor temps possible”. I afegeix que també cal conscienciar la població de la importància de la vacunació. “No ens podem sentir orgullosos de les xifres que tenim. Som lluny de les xifres de l’Organització Mundial de la Salut”, lamenta. D’altra banda, recorda les recomanacions habituals de rentada de mans, ventilar i fer servir la mascareta si es tenen símptomes relacionats amb la grip o el coronavirus. 

El paper de les farmàcies

Precisament, des de les farmàcies els professionals aconsellen als usuaris que es vacunin. El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, explica que les farmàcies catalanes han iniciat una campanya per fomentar la vacunació. “Hem donat més de 600.000 consells a la ciutadania, però no tenim xifres, no sabem com s’ha traduït això”. Torres recorda que hi ha països europeus en què la ciutadania pot vacunar-se a les mateixes farmàcies. Això creu que és molt positiu, ja que augmenta la taxa de vacunació a causa de l’eliminació de barreres. “Són barreres psicològiques, desconeixement, informació tòxica, barrers físiques. Cal eliminar-les".

Amb tot, Torres insisteix que cal fomentar la protecció al ciutadà. Per posar un exemple, Torres recorda que Holanda té una taxa de vacunació global del 75% i una xifra de 800 malalts de grip per cada 100.000 habitants. Xifres que se situen molt per sobre si es comparen amb Catalunya, on la taxa de vacunació és del 65% i hi ha una taxa de pacients atesos per grip que frega els 2.000 per cada 100.000 habitants. 

Escolta les entrevistes al doctor Jordi Mestres, vocal de la Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, i al president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres.

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

Filo Cañete: “Feia anys que reclamava més presència policial als carrers de Sant Adrià” 

tiroteig Sant Adrià del Besòs

L’alcaldessa defensa el desplegament dels mossos al barri de la Mina les vint-i-quatre hores del dia. “És excepcional”

10 gener 2025

Redacció

SOCIETAT

Joan Delort acusa Carlos Mazón de ser “un Pinotxo amb potes” 

Joan Delort

El recent jubilat director dels Bombers diu que la gestió de la Dana al País Valencià va ser “un desastre” i que les morts eren “evitables” i ha acusat “d’incompetència” el govern de la Generalitat Valenciana

9 gener 2025

Redacció

SANITAT

Jacobo Mendioroz: “Cal ser més proactius i no assumir que cada any tenim aquests pics de grip” 

pics de grip

El subdirector general de Vigilància Epidemiològica creu que la percepció de risc ha baixat, ja que la població no és conscient que la grip també causa morts

8 gener 2025

Redacció