D'aquí a 48 hores es clourà a Egipte la COP27, la cimera de les nacions unides pel Clima i que durant una setmana ha reunit a més de cent líders mundials.
La cimera, però, acaba sense concretar grans acords, segons ha explicat a Ràdio Estel la investigadora de l'Institut de Desenvolupament sostenible i Relacions internacionals de París, Anna Pérez.
Des d'Egipte, Pérez ha afirmat que un dels grans temes a tractar en aquesta cimera era la creació d'un fons de "pèrdues i danys" per compensar econòmicament els països més pobres del món pels efectes del canvi climàtic provocats per aquelles regions més riques.
Per exemple, aquest mecanisme serviria per finançar grans catàstrofes climàtiques, com ara inundacions, provocades per l'escalfament global.
En aquest sentit, la Unió Europea ha posat sobre la taula en aquesta cimera el compromís d'aportar 60.000 milions d'euros si es crea aquest fons de pèrdues i danys i ha comunicat que elevarà dos punts, fins al 57%, el seu objectiu de reducció d'emissions per al 2030.
Tot això perquè, segons Pérez, "Europa sempre juga el paper de ser més ambiciosa amb els països pobres" però creu que "hauria pogut fer més". Malgrat això, "les propostes han estat ben rebudes", ha conclòs la investigadora catalana.
"Europa sempre juga el paper de ser més ambiciosa amb els països pobres"
Un dels aspectes en què havia d'avançar aquesta COOP27 és concretar com s'implementen els acords de París que els països van signar l'any 2015. Sobre això, Anna Pérez, ha detallat que "no estem en el millor context econòmic per aplicar-los, per la guerra a Ucraïna i l'escalada de preus". Per tant, ha conclòs que en aquest aspecte els països "no han tirat enrere, però tampoc endavant".
Per acabar, Pérez, ha qualificat de "molt important" la tornada del Brasil en aquesta cimera "sobretot per l'Amazones que amb el president Bolsonaro havia augmentat molt la desforestació". A més, ha apuntat que ja s'està parlant que una de les futures trobades del COOP27 es faci al Brasil.