El Papa ha presidit aquest diumenge l'Eucaristia conclusiva del Jubileu dels Exclosos, tot just una setmana abans del final de l'Any de la Misericòrdia. Després, en el moment de l'Àngelus, Francesc ha fet una crida a tots els creients perquè"es mantinguin ferms en el Senyor, caminin en l'esperança i treballin per construir un món millor, malgrat les dificultats i els fets tristos que marquen l'existència personal i col·lectiva, ja que això és el que veritablement compta". Davant d'una plaça de Sant Pere plena de persones procedents de diversos països del món, el pontífex ha centrat la seva reflexió en el passatge evangèlic de Lluc en què Jesús, parlant als seus deixebles sobre els últims temps i davant del temple de Jerusalem, els avisa sobre la condició efímera de les construccions humanes, en les quals no s'ha de posar la nostra seguretat.
A partir d'aquesta idea també durant la pregària mariana, el Sant Pare ha fet una invitació a treballar amb esperança en la construcció d'un món millor, perquè "és el que la comunitat cristiana està cridada a fer per anar a trobar el dia del Senyor". Francesc ha afegit, en la mateixa línia, que "el compromís que neix d'aquest Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, ara a punt d'acabar, és construir el futur sobre aquesta terra, per convertir-lo en un temps de salvació per a tothom" i amb la certesa que "Déu condueix la nostra història ".
Missa amb 5.000 pobres
La trobada final a la Plaça de Sant Pere ha anat precedida d'una celebració de l'Eucaristia, amb la participació de 5.000 pobres que havien participat en el Jubileu dels Exclosos. El Papa ha dit que, seguint Jesús, l'Església té, «per dret i deure evangèlic», la tasca de «tenir cura de la veritable riquesa, que són els pobres, el seu veritable tresor». En aquesta línia, també ha alertat davant "la cultura del descartar i la injustícia", que ha qualificat de "greu i inacceptable". En l'homilia de la Missa, el bisbe de Roma ha assegurat, adreçant-se a aquests homes i dones i dient-los "estimats germans i germanes", que són ells «els qui ens ajuden a sintonitzar amb Déu», que «no es queda en les aparences, sinó que posa els seus ulls en l'humil i angoixat, en nombrosos pobres Llàtzers d'avui».
Un altre avís del Sant Pare ha estat davant el que ha definit com una «esclerosi espiritual» i una «contradicció de la nostra època», que centra el seu interès en les coses que cal produir, en lloc de fer-ho en «les persones que cal estimar». El successor de Pere igualment ha recordat que Jesús ens avisa que «fins i tot els regnes més poderosos, els edificis més sagrats i les coses més estables del món no duraran per sempre, sinó que tard o d'hora cauran». Finalment Francesc ha subratllat que «el Senyor no fa cas als profetes de desgràcies, a la frivolitat dels horòscops i les prediccions que generen pors», sinó que ens convida a «distingir el que ve d'ell i el que ve del fals esperit».
En coincidir aquesta celebració amb el dia en què «s'han tancat, a les catedrals i santuaris de tot el món, les Portes de la Misericòrdia», el Papa ha fet una crida general a demanar «la gràcia de no apartar els ulls del Déu que ens mira i del proïsme que ens interpela». També ha fet una invitació a renovar l'esperança en el Senyor, que ha qualificat de "sol de justícia per als pobres als quals Jesús promet el regne del cel". «Obrim els nostres ulls al proïsme, especialment al germà oblidat i exclòs!», ha reiterat el Sant Pare.