En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc: "Catòlics i protestants estan superant totes les barreres"

El Papa ha rebut aquest divendres els participants en la trobada «Luter: 500 anys després», organitzada pel Pontifici Comitè de Ciències Històriques. Francesc ha recordat…

31 març 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha rebut aquest divendres els participants en la trobada «Luter: 500 anys després», organitzada pel Pontifici Comitè de Ciències Històriques. Francesc ha recordat que, fins no fa gaire temps, «hauria estat impensable» un encontre així. Ha explicat que «parlar de Luter, catòlics i protestants junts, per iniciativa d'un organisme de la Santa Seu, vol dir tocar amb mà, veritablement els fruits de l'acció de l'Esperit Sant, que supera totes les barreres i transforma els conflictes en oportunitats de creixement en la comunió».
Després de subratllar que Del conflicte a la comunió és precisament el títol del document de la Comissió Luterano-Catòlica Romana sobre la Unitat», davant la commemoració conjunta del V centenari del començament de la Reforma de Luter, el Papa ha subratllat la importància d'enfocar junts aquests cinc segles. «L'estudi atent i rigorós, lliure de prejudicis i de polèmiques ideològiques, permet a les Esglésies, avui en diàleg, discernir i assumir tot allò de positiu i de legítim que hi va haver a la Reforma, així com distanciar-se dels errors, exageracions i fracassos, reconeixent els pecats que van portar a la divisió», ha comentat. El pontífex ha apel•lat, a més, a la consciència que el passat no es pot canviar.
Des de l’aposta d’aquests 50 anys de diàleg ecumènic entre catòlics i protestants, Francesc ha reiterat el seu desig d'impulsar «un alliberament de prejudicis sobre la fe que els altres professen, amb un accent i un llenguatge diferents, a intercanviar-se mútuament el perdó, per les culpes dels que ens han precedit, ja invocar junts a Déu implorant el do de la reconciliació i la unitat». El Sant Pare, a més d’agrair la presència dels participants en la trobada, ha expressat la seva alegria i gratitud a Déu, alhora que ha subratllat la necessitat d’aprofundir en la figura de Luter i en les claus de la seva reforma ara fa 500 anys.
El Simposi de l'Episcopat europeu, pont cap al Sínode 2018
D'altra banda, s’ha acabat aquest divendres el Simposi del Consell de Conferències Episcopals d’Europa, que ha reunit 275 participants durant 4 dies a Barcelona. Acompanyar els joves a respondre lliurement la crida de Crist ha estat el tema central de les sessions, amb molts testimonis i representants dels 37 episcopats europeus. El cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, ha parlat en l'última sessió ordinària sobre la importància d’enfortir la pastoral juvenil de l’Església de cara a la propera cita sinodal anunciada pel Papa Francesc per a l’any vinent i dedicada precisament als joves.
En el discurs final, el president del Consell de Conferències Episcopals d’Europa, el cardenal Angelo Bagnasco, ha repassat els principals reptes que tenen els joves d’avui a nivell espiritual i social. El també arquebisbe de Gènova ha presentat les veus de l’ànima com la base per estimular respostes, "aquelles veus profundes que poden convertir-se en adormides, però no poden morir mai". En relació amb això, ha explicat que "el millor aliat de l’evangeli és l’home, que existirà fins a la fi dels temps". També ha recordat que un periodista li ha preguntat recentment si el cristianisme s’acabarà a Europa: "Jo li he dit que és impossible perquè aleshores s’hauria d’acabar l’home, el millor aliat, perquè en el seu cor hi ha les preguntes fonamentals, radicals".
El president de l’Episcopat Europeu ha explicat també que una barrera per acompanyar els joves és la temptació que té sovint el poder d’anul•lar el pensament. El cardenal Bagnasco ha conclòs que la participació dels joves és fonamental per afrontar els reptes que té l’Església en la seva pastoral i la seva presència en el món. "A ells, als joves, els tocarà ser els nous evangelitzadors, convençuts que evangelitzar significa anunciar Jesús i les implicacions concretes del seu misteri, que genera una vida nova: el misteri de Crist i les implicacions pràctiques, ètiques, d’actitud i històriques", ha destacat. I per la seva banda, el secretari general del Consell de Conferències Episcopals d’Europa, Duarte da Cunha, ha subratllat també en la sessió final la importància de "la família i de la seva relació amb l’Església, que pot ser de gran ajuda per a pares i fills".
En aquest simposi, que ja té elaborades unes conclusions per aplicar, han estat presents en diferents moments l’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, el vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de València, Antonio Cañizares, i l’arquebisbe metropolità de Westminster, Vincent Nichols, entre altres personalitats, sota la coordinació organitzativa del vicesecretari general del Consell de Conferències Episcopals d’Europa, Michel Remery. Les sessions s’han fet al Seminari Conciliar de Barcelona, i els participants també van ser dimecres en una vetlla de pregària a l’església de Santa Anna, preparada per la Delegació de Pastoral de Joventut de Barcelona, i en una visita dijous a la tarda a la Basílica de la Sagrada Família, amb una concelebració de l’Eucaristia després.

Imatge de la visita de Francesc a Egipte
S’ha fet públic aquest mateix divendres, d'altra banda, el logotip del viatge que el Papa farà a Egipte els propers dies 28 i 29 d’abril. El mateix país, la figura del pontífex i la pau són els tres elements principals de la imatge. Egipte queda representat pel Nil, símbol de la vida, juntament amb les piràmides i al rostre, formant una icona de la història d’aquesta civilització. D’altra banda, la creu i la mitja lluna ocupen el centre del logo, per representar la convivència entre les diverses creences que formen el poble egipci. Finalment, el colom que representa la pau, i que precedeix la imatge del Sant Pare, transmet la idea del do més gran al qual pot aspirar qualsevol ésser humà, alhora que també és la salutació de les religions monoteistes.
Hem sabut igualment aquest divendres que els textos de les meditacions sobre les estacions del Via Crucis, el que es fa el Divendres Sant al Colisseu de Roma, seran preparats aquest any, després d’un encàrrec del Papa, per la professora Anne-Marie Pelletier, teòloga i guanyadora del Premi Ratzinger 2014. Aquesta parisenca de 61 anys és una reconeguda estudiosa d’hermenèutica i exegesi bíblica. Entre els seus estudis, en destaquen sobre la dona en el cristianisme en l’Església, la relació entre judaisme i cristianisme i el món monàstic. El 2001, va participar també com a oient en el Sínode dels Bisbes.
I destaquem finalment que la diòcesi italiana de Carpi espera el Papa, que visitarà aquest diumenge una zona colpida pel terratrèmol de l’any 2012. Entre les activitats d’aquest viatge, destaquen l’Eucaristia al matí a Carpi mateixa i a la tarda, a la localitat de Mirandola, així com una trobada amb els afectats pel sisme d’ara fa cinc anys. El bisbe de Carpi, Francesco Cavina, ha destacat que es respira un clima de gran alegria entre els seus diocesans, mentre segueixen intensament els preparatius.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 31 de març.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

"Sembla que ningú vulgui aprendre català i la realitat és que la població migrada genera una demanda que no rep resposta"

consellera Mònica Martínez reclamació dels deutes a les persones vulnerables

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, la consellera Mònica Martínez Bravo aposta per donar “totes les eines possibles perquè tothom aprengui català” abans de convertir-ho en un requisit, tal com exigeix Junts en el traspàs de competències

19 desembre 2024

Redacció