Francesc ha presentat aquest dimarts, un dia abans de l’inici de la Quaresma, les tensions entre la presència de Déu i les riqueses en les nostres vides com una realitat que tots hem d’afrontar, amb desig de buscar allò que de debò és important i deixar de banda el que ens fa mal. Concretament el Papa ha fet una crida a “seguir el Senyor que ens ho dóna tot i no buscar les riqueses”. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, ha insistit en la "plenitud" que Déu ens dóna, una plenitud que "culmina a la Creu". Després de recordar la dificultat que té un ric per entrar al cel i el fet que no es poden servir dos Senyors, el pontífex ha recordat que, a les portes de la Quaresma, l’evangeli "ens presenta Pere mentre pregunta al Senyor què els passarà, als apòstols, després d’haver-ho deixat tot". Destaca igualment que "la resposta de Jesús assegura que no hi ha ningú que hagi deixat tot sense rebre tot".
El Sant Pare ha comentat que la persecució és "entrar" en "una altra manera de pensar i d'actuar”, amb la creu com a punt de referència. Després de recordar la figura del jove ric, que se’n va amb el rostre entristit perquè no acull la plenitud de la Creu, el Papa ha presentat el sant xilè Albert Hurtado com un exemple d'alegria en el Senyor enmig de les tribulacions. "Treballava sempre, enmig de les dificultats, pels pobres dins un camí traçat en la caritat", ha subratllat. Aquest dimarts, vigília del Dimecres de Cendra, Francesc ha destacat com un fet oportú que, en els dies que precedeixen el temps de Quaresma, l'Església "ens faci reflexionar sobre la relació entre Déu i les riqueses".
Quart aniversari del final del Pontificat de Benet XVI
D'altra banda, aquest dimarts s'han complert 4 anys de la renúncia efectiva de Benet XVI, mentre encara ressona el seu desig «que en els nostres cors, en el cor de cadascú, hi sigui sempre l'alegre certesa que el Senyor és al nostre costat i no ens abandona, és a prop nostre i ens envolta amb el seu amor», expressat el dia abans en la seva última audiència general. Recordem que va ser el 28 de febrer de 2013 a les 20.00 hores quan es va acabar formalment el pontificat de Benet XVI. El seu successor, Francesc, va ser elegit tot just 13 dies després.
El cardenal Sistach "es confessa"
També destaquem que el cardenal Lluís Martínez Sistach ha presentat aquest mateix dimarts al migdia, a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna, el seu nou llibre Un cardenal es confessa, editat per Proa. L’arquebisbe emèrit de Barcelona narra, en aquest llibre-entrevista amb preguntes del periodista Jordi Piquer, diferents vivències a partir del seu compromís amb l’Església, la seva formació, l’acció social i grans obres com ara la Basílica de la Família, dedicada per Benet XVI l’any 2010. Martínez Sistach ha explicat precisament que, en una visita al Papa emèrit l'any 2014, va consultar-li la possibilitat que la torre de la Mare de Déu fos més alta que les dels apòstols en l’arquitectura definitiva del temple d’Antoni Gaudí, proposta que "va rebre la conformitat de Benet XVI sense cap dubte".
L’arquebisbe emèrit de Barcelona ha definit Un cardenal es confessa com un llibre que "combina memòria i pensament personal. encara que no hi surt tot perquè la vida dona per a moltes més vivències que potser s'escriuran més endavant". Lluís Martínez Sistach ha alertat, en la línia d’una altra de les reflexions del llibre, davant "un pensament present a la societat actual a favor de l’exclusió del fet religiós". El cardenal català, tot just un any després de veure acceptada la seva renúncia i a només dos mesos de complir 80 anys, ha presentat aquest treball d’expressió personal pocs dies després de regalar-lo al Papa Francesc en una audiència privada, on també li va presentar el projecte de segon Congrés de Pastoral de les Grans Ciutats, que es farà al juliol a Rio de Janeiro, i un altre llibre publicat recentment: Com aplicar Amoris Laetitia.
Nova entrevista al Papa, ara en una revista de difusió al carrer
Els últims, els pobres, els sense llars, els migrants, l’almoina i la propera visita a Milà són els principals temes tractats en una entrevista al Papa publicada per la revista italiana gratuïta Scarp de’ tenis, vinculada a Càritas. En unes respostes plenes d’anècdotes, Francesc diu que “els migrants que arriben a Europa fugen de la guerra i tenen dret a ser acollits i integrats sense cap segregació, amb la virtut cristiana de la prudència".
Fent un joc de paraules amb el nom de la revista, el Sant Pare assegura que cal aprendre “la grandesa de posar-se en les sabates dels altres, una actitud complicada perquè sovint som esclaus de l’egoisme”. El pontífex comenta que el primer que diu quan es troba amb un sense llar és “Bon dia, com estàs?”. En aquesta línia, es mostra satisfet amb l’acollida que donen les parròquies i estructures eclesials a Itàlia mitjançant l’obertura de portes als pobres. El bisbe de Roma explica, en un altre moment, que ara troba a faltar "moltes coses que feia quan era a Buenos Aires, com ara sortir a passejar pel carrer".
Finalment destaquem que aquest dimecres, Dimecres de Cendra, el Sant Pare celebrarà l’Audiència General setmanal, a les 10 del matí a la Plaça de Sant Pere. A la tarda, el pontífex es traslladarà al barri romà de l'Aventino per a les tradicionals celebracions del primer dia de Quaresma. A les 16.30, a l'església de Sant Anselm, tindrà lloc la litúrgia que donarà pas a la processó penitencial cap a la basílica de Santa Sabina, situada molt a prop. Hi participaran en la processó cardenals, arquebisbes, bisbes i monjos benedictins de Sant Anselm, així com els dominics de Santa Sabina i un nombrós grup de creients laics. Finalment a les 17.00, el Papa presidirà la Missa amb el ritu de la benedicció i imposició de la cendra.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 28 de febrer.
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,