En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc: "No hi ha futur per als joves si els grans no són atesos"

El Papa ha assegurat aquest dimarts, en un missatge de Twitter, que “no hi ha futur per als joves allà on no hi hagi atenció…

16 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha assegurat aquest dimarts, en un missatge de Twitter, que “no hi ha futur per als joves allà on no hi hagi atenció per a les persones grans”. En el seu compte @Pontifex, Francesc recorda la celebració de la Jornada de Sensibilització sobre els Abusos contra la Gent Gran, instituïda per les Nacions Unides. El Sant Pare subratlla la importància d’un respecte just per la dignitat i la fragilitat d’aquestes persones d’edat avançada, alhora que assegura que “la pandèmia del Covid-19 ha evidenciat que les nostres societats no estan prou organitzades per fer lloc a les persones grans”. No és la primera vegada que el pontífex ha destacat la riquesa que porten els “avis” arreu del món, davant d’una mentalitat que vol considerar-los només una càrrega i, per tant, marginar-los de la societat. Al desembre passat en una trobada amb l’Associació Nacional de Treballadors Ancians, Francesc va definir els ancians com uns “arbres que segueixen portant fruit” i que, “fins i tot sota el pes dels anys, poden donar la seva contribució original per a una societat rica en valors i per l’afirmació de la cultura de la vida”.
D'altra banda, el jove italià Carlo Acutis, que va morir l’any 2006 amb només 15 anys per una leucèmia, serà beatificat finalment el 10 d’octubre a les 4 de la tarda a la Basílica de Sant Francesc d’Assís, després d’un ajornament per la crisi del coronavirus, segons ha confirmat la Santa Seu. Aquest noi, que havia nascut a Londres el 1991 i que va viure gairebé tota la seva curta vida a Milà, va destacar per la gran ajuda que va dedicar a altres joves del seu temps, des dels seus grans coneixements tecnològics. La gran característica de Carlo Acutis és que va posar tot allò que sabia i aprenia al servei de l’Eucaristia, del Déu en nosaltres, de l’amor de Crist en la societat d’avui. La seva mare, Antonia Salzano, ha destacat en les últimes hores la fe del seu fill, que va comunicar a molts nois i noies la seva set de Déu.
Per la seva banda, el periodista Nicola Gori, biògraf de Carlo Acutis, ha destacat la seva síntesi entre la vida de nen i jove pròpia del seu temps i la prodigiosa connexió que va mostrar amb Déu. "Era un noi com molts altres. Aquesta és la primera impressió que vaig tenir d’ell. Carlo tenia una qualitat especial per a la informàtica, i posava aquesta capacitat al servei de Déu i dels altres", ha destacat. En la mateixa línia, ha recordat que “tots podem trobar Déu, assolir-lo i arribar al cel”. Gori ha fet seva també una frase que el futur jove beat deia: “Tots neixen originals, no són molts els qui moren com a fotocòpies”. També ha subratllat que "Carlo ha deixat, com a gran herència, la convicció que hi ha valors més enllà dels d’aquest món, que existeix una altra vida que ens espera on serem més feliços i que la caritat i l’amistat es troben en tothom, un missatge d’optimisme, de confiança en Déu i en els altres".

I el prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, Angelo Becciu, ha subratllat la capacitat que Carlo Acutis va tenir de posar la seva passió per internet al servei de l’amor a Jesús i a l’Església. Carlo Acutis va ser molt recordat durant el Sínode dels Bisbes de l’octubre de 2018, dedicat als joves i el discerniment vocacional, tot just quan acabava de ser declarat venerable. En l’àmbit de l’associació d’amics d’aquest futur beat, són molts els nois i noies que, des del coneixement personal a Carlo, exalten les seves virtuts com un model òptim per a la joventut d’avui.
Curs de "Teologia Interconfessional" a la Lateranense
La Pontifícia Universitat Lateranense de Roma inaugurarà el curs vinent un Màster en "Teologia Interconfessional des de la perspectiva ecumènica i de comunió". La presentació es farà aquest divendres de manera telemàtica, a través d'un webinar. Amb el títol "Comunió en les diferències", la formació ofereix un nou camí d'estudis per donar coneixements i fomentar el diàleg ecumènic entre les diferents confessions cristianes dins l'esperit de la "cultura de l’encontre" tan reivindicada pel Papa Francesc. El nou bienni d'estudis de la també anomenada universitat del Papa començarà ja en l’any acadèmic 2020-2021, i serà presentat en un webinar en viu a través de la pàgina de Facebook de la mateixa Lateranense, a partir de les 18.30 hores.

La iniciativa va ser concebuda per un comitè científic coordinat pel teòleg Giuseppe Lorizio i format per representants de les diferents confessions cristianes. Són sis els mòduls que estructuren el Màster: concretament l’històric-patrístic, el bíblic-fonamental, el doctrinal-dogmàtic, l’ètic-moral, el litúrgic-cultural i el missioner. L'objectiu de l'especialització en Teologia Interconfessional és, segons ha explicat Lorizio, "educar en una mentalitat teològica capaç de donar una dimensió científica i didàctica a una teologia cristiana que fonamenti i constitueixi l'horitzó de les diferents esglésies”. El cicle serà impartit per professors catòlics, ortodoxos i reformats de les diferents esglésies, i estarà al servei dels sacerdots i laics perquè, quan tornin a les seves comunitats d'origen, puguin animar i servir-les en l'esperit de la mateixa "cultura de l’encontre".

La posada en marxa d’aquesta completa formació respon a la invitació formulada pel Sant Pare durant la seva visita a la Lateranense 31 d’octubre passat. En aquesta ocasió, el pontífex va insistir en la importància del diàleg, entès no només com una forma de viure o conviure, sinó com un criteri educatiu. La presentació d’aquest divendres serà introduïda per Giuseppe Lorizio i pel degà de la Facultat de Teologia de la Lateranense, Riccardo Ferri. Durant una taula rodona, el sociòleg de la Universitat de Pàdua Enzo Pace, com també Piero Coda, de l'Institut Sophia, Hans-Martin Barth, de la Universitat de Marburg, i Tamara Grdzelidze, del Mount Holyoke College de Massachusetts, debatran sobre les diverses perspectives teològiques confessionals catòlica, evangèlica i ortodoxa. Al final de l’acte online, el rector de la Pontifícia Universitat Lateranense, Vincenzo Buonomo, pronunciarà un discurs conclusiu.

Nomenaments per al grup de treball sobre sanitat

Destaquem finalment que el cardenal Pietro Parolin ha designat per al trienni 2020-2023 els membres del grup de treball creat pel Papa amb la missió de donar suport a la gestió de les estructures sanitàries de l'Església. Així ho ha comunicat l'Oficina de Premsa de la Santa Seu. El secretari d’Estat, d’acord amb el mandat que li va conferir el Sant Pare ara fa 15 dies, ha fet efectius els nomenaments. El bisbe de Roma ha confirmat en el càrrec de president de la Comissió Pontifícia Luigi Misto, també president de Fons d'Assistència Sanitària de la Santa Seu, i ha nomenat membres de la Comissió Segundo Tejada Muñoz, sotssecretari del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral, Renato Balduzzi, professor titular de Dret Constitucional a la Universitat Catòlica del Sagrat Cor de Milà, Giovanni Barbara, professor de Dret Comercial i advocat, Saverio Capolupo, magistrat de Tributs, Fabrizio Celan, president nacional de l'Associació Catòlica de Treballadors de la Salut, i Maurizio Gallo, empresari de el sector de la consultoria i les relacions institucionals.

A més, Marco Belladelli, assistent eclesiàstic de la Unió Catòlica de Farmacèutics Italians, ha estat nomenat director de l'Oficina de la Comissió, amb dret a participar, amb veu i vot, en les seves activitats, mentre que Annunziata Remossi, oficial de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, ha estat confirmada com a secretària de la Comissió. Aquest nou organisme pot recórrer a l'assessorament ocasional o permanent de tècnics i directius del sector, a partir de les experiències ja realitzades, delegar part de les seves funcions en un membre o més i crear subcomissions.

Es pot escoltar AQUÍ (minut 23') l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció