El Papa va expressar, aquest Diumenge de Pasqua, el seu desig "que el ressuscitat guareixi les ferides de la humanitat desolada". En el seu missatge previ a la benedicció Urbi et Orbi, Francesc va recordar que "ressona a tot el món l'anunci de l'Església: que veritablement Jesucrist ha ressuscitat". Es completava així una celebració a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, novament sense presència física de fidels. El pontífex va explicar que la resurrecció "no és una fórmula màgica que fa desaparèixer els problemes, sinó la victòria de l'amor sobre l'arrel del mal", un triomf que "no passa per sobre del sofriment i la mort, sinó que els traspassa".
En la mateixa reflexió, el Sant Pare va invitar tothom a mirar el ressuscitat, "el mateix que va ser crucificat, no pas un altre". En aquest context, el Papa va recordar especialment ls malalts, als qui han mort i les famílies que ploren per la pèrdua dels seus éssers estimats. "Avui penso sobretot en els que han estat afectats directament pel coronavirus, perquè el Senyor de la vida aculli en el seu Regne els difunts i doni consol i esperança als queiencara passen per la prova, principalment les persones grans i soles", va dir. Igualment va recordar el personal sanitari, les autoritats i tots els qui treballen en els serveis essencials.
D'altra banda, el Papa va repassar les principals dificultats que els éssers humans passen en aquest temps de pandèmia: dols, sofriments físics i problemes econòmics. També va subratllar que "aquesta malaltia no només ens està privant dels afectes, sinó també de la possibilitat de recórrer en persona al consol que brolla dels sagraments, especialment de l'Eucaristia i la Reconciliació". En aquest ambient, va fer una crida general a recordar l'antífona d'entrada de la Missa del dia de Pasqua inclosa en el Missal Romà: No tinguis por! «He ressuscitat i encara estic amb tu». Francesc, a més, es va mostrar proper als qui estan afrontant un futur incert, ja que tenen por de perdre la feina, per les conseqüències que aquest fet comporta. I als qui prenen decisions polítiques, els va animar a buscar el bé comú dels ciutadans "per permetre que tots puguin tenir una vida digna i afavorir, quan les circumstàncies ho permetin, la represa de les activitats diàries habituals".
En la mateixa línia, el bisbe de Roma va recordar que "aquest no és temps per a la indiferència ni per a l'egoisme", i va demanar novament que el món no oblidi els pobres i els més vulnerables. Finalment, el Sant Pare va fer memòria d'alguns llocs castigats per conflictes bèl·lics i on la població pateix la força de la violència des de fa molts anys: "Que sigui aquest un temps per posar fi a la llarga guerra que omplert de sang Síria, al conflicte al Iemen i a les tensions a l'Iraq, com també al Líban". Igualment ha mostrat un altre desig: "que aquest sigui el temps en què els israelians i els palestins reprenguin el diàleg i trobin una solució estable i duradora que els permeti viure en pau". A més, va demanar "que acabin els patiments de la població que viu a les regions orientals d'Ucraïna, com també els atacs terroristes perpetrats contra moltes persones innocents en diversos països d'Àfrica". I encara va tenir un record per a les poblacions on es produeixen crisis humanitàries, a l'Àsia i l'Àfrica, amb molts refugiats i desplaçats en general.
Acabar amb "els crits de mort"
La nit anterior, durant la Vetlla Pasqual, Francesc va animar els creients a tenir clar que, "amb Déu, no hi ha res perdut". En la seva homilia, el Papa va comentar la lectura de l'evangeli (Mt, 28,1-10). Referint-se als primers personatges que apareixen en el relat, va afirmar que tots "ens podem veure reflectits en els sentiments viscuts per les dones aquell dia", perquè "van veure la mort i la tenien en el cor i, a més, amb por".
El pontífex va insistir que un servei gran que tots els cristians podem fer per la humanitat és "fer callar els crits de mort i aconseguir que acabin les guerres i la producció i el comerç d'armes, perquè necessitem pa i no pas fusells". En la mateixa línia, va demanar "que s'aturin els avortaments, perquè maten la vida innocent, i que s'obri el cor dels qui tenen bens materials, per omplir les mans buides dels qui no arriben ni al mínim necessari". El Papa va finalitzar l'homilia tornant als personatges amb què comença el relat evangèlic de Mateu: les dones. Va subratllar que elles "van abraçar els peus que van trepitjar la mort i van obrir el camí de l'esperança".
Missatge als "moviments populars"
Finalment destaquem que, coincidint amb el Diumenge de Resurrecció i mentre el món segueix experimentant l'emergència de la pandèmia causada per la Covid-19, el Papa ha enviat un missatge als "germans i germanes dels moviments i organitzacions populars", amb els quals ha mantingut un diàleg des de l'inici del seu pontificat. Els defineix com "un exèrcit sense cap altra arma que la solidaritat, l'esperança i el sentit de comunitat que creix aquests dies en què ningú no se salva sol". Francesc, a partir de l'augment de la preocupació per les conseqüències que tindrà la pandèmia especialment per als més pobres, demana en aquesta reflexió un "salari universal per als exclosos". Adreçant-se a aquestes persones, que defineix com uns "treballadors informals, independents o de l'economia popular que no tenen un salari estable per suportar aquest moment", el pontífex recorda que aquest col·lectiu "lluita en les trinxeres més perilloses".
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,