PAPA FRANCESC
Francesc relaciona el canvi climàtic i l'escalfament del planeta amb la urgència de lluitar contra la pobresa
Francesc ha defensat aquest divendres la cura de la creació, el medi ambient i l’amor per la mare terra. Ha estat en una trobada amb…
11 setembre 2015
Redacció, 
Francesc ha defensat aquest divendres la cura de la creació, el medi ambient i l’amor per la mare terra. Ha estat en una trobada amb els participants en l’Encontre de la Fundació per al Desenvolupament Sostenible. El pontífex ha lligat, amb tota la seva força, la defensa de la creació, amb cites incloses a la seva última encíclica Laudato Sí, i l’ajuda als més pobres i necessitats. "El canvi climàtic, l’escalfament global del planeta i l’augment dels extrems meteorològics indiquen que el clima és un bé comú avui greument amenaçat". En aquesta línia s’ha expressat el Papa en rebre en audiència els participants en una trobada dedicada a la justícia social i el canvi climàtic. El Sant Pare ha recordat la importància d’aquesta qüestió per al bé comú.
El pontífex també ha assegurat que, en les mans dels homes, hi ha un poder sense precedents en la ciència i la tecnologia. En aquest sentit, ha fet una crida a la responsabilitat, la solidaritat i la dignitat al servei d’aquest mateix bé comú.Francesc s’ha referit a la seva última encíclica, Laudato Sí, per tornar a proposar aquest diàleg, entès com "l’única via per buscar solucions més eficaces". El Papa ha garantit el seu suport personal i el de tota l’Església a la protecció del medi ambient, "sobretot mitjançant la pregària, perquè la humanitat finalment sàpiga escoltar el crit de la terra i dels més pobres entre els qui hi viuen, per vetllar per ells i el seu present i futur".
"Caminar és obrir fronteres i portes, sortir i buscar camins". Així el Sant Pare s’ha adreçat, parlant en castellà, als participants en el 25è capítol general dels Missioners del Cor de Maria, els claretians. Francesc ha fet una crida a tots els religiosos d’aquesta obra, nascuda a Catalunya de la mà de Sant Antoni Maria Claret, perquè "adorin l’únic Déu, que no té preu". També els ha animat a acompanyar el poble en els moments feliços i també en els de dolor. “Testimonis i missatgers de la joia de l’Evangeli” ha estat el tema central d’aquest capítol general dels claretians, presents en 64 països "amb sentit clarament missioner", com també ha recordat Francesc. El pontífex, en la sala del consistori i davant d’unes 120 persones, ha lamentat que "l’Església darrerament hagi perdut el sentit de l’adoració".
"Acusar-se i ser misericordiosos"
D'altra banda, el Papa Francesc ha recordat igualment aquest divendres, durant la Missa a la residència de Santa Marta, que “per ser misericordiosos amb els altres, hem de tenir el coratge de defensar la justícia i acusar-se un mateix abans de fer-ho als altres”. El Sant Pare ha assegurat que la generositat del perdó va lligada a la de la misericòrdia, i ha subratllat que "la litúrgia d’aquests dies exalta precisament la tendresa i la mansuetud com a valors primordials per als cristians, que hi trobaran sempre la recompensa si no jutgen i no condemnen".
En aquesta línia, Francesc ha dit que cal fugir del judici als altres per fer una veritable autocrítica, que és la que treu les pròpies culpes. En un to més clar, el pontífex ha assegurat que "els qui no saben acusar-se ells mateixos es converteixen en hipòcrites, començant pel mateix Papa". Segons Francesc, el primer pas per millorar en aquests aspectes és "demanar al Senyor de la conversió". El Papa fins i tot ha assegurat que, si es trobés una persona que no ha parlat mai malament dels altres, seria automàticament canonitzada sense necessitat de cap miracle atribuït a la seva intercessió.
Recepció al president serbi mentre s'acosta la visita a l'ONU
El Papa ha rebut aquest divendres en audiència el president de Sèrbia, Tomislav Nikolic, una conversa en què tots dos han refermat el desig compartit que el país continuï endavant en el seu procés d’incorporació a la Unió Europea. El Sant Pare i el mandatari serbi han comentat igualment la situació dels refugiats sirians i iraquians i la importància de prioritzar una solució compartida a la crisi actual.
D’altra banda, en una entrevista a Ràdio Vaticana, el secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, assegura que hi ha una gran expectació davant la visita del Papa a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, d’aquí a poc més d’una setmana. Migracions i guerra a Síria, canvi climàtic i el paper de Francesc en el món són els principals temes d’una entrevista en què Ban Ki Moon qualifica el pontífex "d’home humil i de gran rellevància moral". El secretari general de les Nacions Unides afegeix, en la mateixa entrevista, que "el món necessita una veu forta a favor de la pau".
I les autoritats de Cuba, amb motiu de la propera visita del Papa Francesc a l’illa caribenya del 19 al 22 de setembre, han concedit l’indult a més de 3.500 detinguts, una decisió semblant a la presa pel règim castrista ja l’any 1998 amb motiu de la visita de Joan Pau II i també el 2012 amb la de Benet XVI. Entre els indultats, hi ha persones més grans de 60 anys i menors de 20 sense antecedents penals, així com malalts crònics i dones. Hi queden exclosos els acusats d’homicidi, abús de menors i delictes contra la seguretat de la població cubana.
El president de la Conferència Episcopal Centreafricana ha valorat molt positivament l’anunci vaticà de visita del Papa Francesc a la República Centreafricana, juntament amb dos països africans més, entre el 25 i el 30 de novembre. El prelat ha assegurat que, a les portes de l’inici de l’Any de la Misericòrdia, aquesta estada pastoral de Francesc en per terres de l’Àfrica, omplirà d’esperança un continent, començant per la República Centreafricana, molt castigat per la fam, la misèria, la malaltia i la guerra i la violència.
I pel que fa a les previsions, la seu de Civiltà Cattolica, a Roma, acull aquest dissabte a les 6 de la tarda una taula rodona titulada Família, vocació i desafiaments. Vincenzo Paglia, president del Pontifici Consell per a la Família, serà un dels relators d’un fòrum moderat per Antonio Spadaro, director de la mateixa revista dels jesuïtes, Civiltà Cattolica.
Visitar el Palau Apostòlic i els jardins de la vila pontifícia de Castel Gandolfo, amb desplaçament amb tren des de l’estació del Vaticà, és possible a partir d'aquest 12 de setembre i cada dissabte per a tothom, gràcies a una iniciativa fortament volguda pel Papa Francesc. Aquest divendres s’ha inaugurat el recorregut amb el tren utilitzat per Joan XXIII el 1962 per al seu viatge apostòlic a Loreto. Finalment aquest dissabte, el Sant Pare rep, a l’aula Pau VI del Vaticà, el personal del Banc de Crèdit Cooperatiu de Roma. Diumenge, com cada setmana, Àngelus amb pregària i missatge de Francesc a les 12 del migdia.
Es pot escoltar AQUÍ l'última edició de Diari del Papa.
EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES
Més actualitat
Sense categoria
SOCIETAT
Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”
Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils
2 gener 2025
Redacció,