D'altra banda, el Papa Francesc ha iniciat aquest dimecres les seves ja conegudes «vacances a casa» del juliol, amb feina pendent i gran incertesa. Aquesta vegada li resultarà més difícil descansar, tenint en compte les últimes incidències operatives del Vaticà i la gran incertesa sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus. Durant tot el mes que ha començat aquest dia 1 de juliol, les seves úniques intervencions públiques seran les del diumenge al migdia per resar l'Àngelus amb els fidels que s’acostin a la plaça de Sant Pere, actualment molt pocs per l'absència de turistes i pelegrins. Les audiències oficials estan suspeses, i la propera general serà el dimecres 5 d'agost. Tot i així, gairebé tots els estius el Papa acostuma participar en alguna trobada fora de programa, sovint amb refugiats o malalts. Aquest estiu tan especial, és possible que es reuneixi amb algun dels torns de «campaments», que es fan cada dia amb activitats als Jardins Vaticans per a 300 fills de treballadors de la Santa Seu, de manera que els pares puguin treballar amb tranquil·litat i emportar-se de nou els nens a casa al final de cada jornada.
Aquesta activitat per a nens entre els 5 anys i els 14 és tan nova com necessària en aquests moments de risc. L’organitzen conjuntament l'associació «Tots de festa» i la comunitat salesiana al Vaticà, amb Franco Fontana, capellà de la Gendarmeria i dels Museus Vaticans com a responsable de la part espiritual. En l'última audiència general, celebrada dimecres passat per «streaming» des de la seva biblioteca, Francesc va formular el desig que, «malgrat totes les mesures de seguretat davant el perill de contagi de coronavirus», les vacances siguin «un temps de descans serè, per gaudir de la bellesa de la creació i d'enfortiment dels llaços amb les persones i amb Déu».
En circumstàncies normals, el Sant Pare aprofita la tranquil·litat del juliol a casa per preparar els propers viatges internacionals i els grans esdeveniments marcats en el calendari, com ara sínodes de bisbes o altres convocatòries. En aquests moments, no hi ha previst cap viatge, i es tem que no pugui reprendre els desplaçaments internacionals fins a mitjans de l'any vinent. Les esperances es limiten a tornar a celebrar la missa a la nau central de la basílica de Sant Pere, amb els fidels separats, potser per Nadal. En canvi, el Papa haurà de lidiar aquest juliol amb l'enorme dificultat per normalitzar l'activitat del Vaticà després de la quarantena, amb el retard acumulat en la fase final del projecte de reforma de la Cúria i les mesures necessàries perquè no es repeteixin escàndols financers com el de la tortuosa compra i gestió d'un edifici de luxe a Londres amb fons reservats de la Secretaria d'Estat. El cas, en mans del Tribunal Vaticà, ha portat a la suspensió de cinc funcionaris i l'arrest preventiu, durant deu dies, d'un broker italià resident a Londres que va intervenir en l'operació.
El president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, el cardenal Miguel Ángel Ayuso Guixot, ha estat a Sofia des de dissabte passat i fins a avui mateix, en una visita de gran contingut ecumènic i interreligiós. Durant aquest viatge, Ayuso ha celebrat la solemnitat dels sants Pere i Pau, a partir dels quals ha reivindicat “l'exemple dels germans Ciril i Metodi, que van ser ponts per connectar Orient i Occident, alhora que van unir diferents cultures i tradicions en un ric patrimoni per a tota la família humana superant l'odi amb el bé i practicant la caritat i la justícia". Així es va expressar el cardenal Ayuso, com a enviat especial del Papa a l’Església d’Orient aquests dies, durant la seva homilia de dilluns.
Miguel-Ángel Ayuso va presidir la celebració eucarística a la cocatedral llatina de Sant Josep, a la capital de Bulgària, on va fer seves les paraules del Papa Francesc durant la seva visita a aquest país, quan va definir Ciril i Metodi com uns "homes sants i de grans somnis", després que “Sant Joan Pau II els va proclamar copatrons d'Europa”. El president del Pontific Consell per al Diàleg Interreligiós ha mostrat la seva confiança en l’acostament entre tots els "homes de bona voluntat", per intercessió de la "Mare de Déu venerada a Sofia com la Mare de Déu de Nesebar, molt estimada, per cert, per Sant Joan XXIII”. El cardenal Ayuso també va suggerir una meditació "sobre tres paraules que el Senyor ens dirigia en la litúrgia de la paraula, que són ‘aixecar-se’, ‘salvació’ i 'resposta personal'". Igualment va assegurar que la festa de Sant Pere i Sant Pau és "és el dia per resar i donar gràcies a Déu per la persona i el ministeri del Papa per a tota l'Església i per a cada cristià".