Quin és el paper de la fundació Henry Dunant en las negociacions entre Junts i el PSOE? L'advocat i mediador internacional en resolució de conflictes, Jordi Palou-Loverdos, ha analitzat a Ràdio Estel la figura del mediador, tan comentada aquests dies.
El paper del mediador i la fundació Henry Dunant
Palou-Loverdos assegura que aquesta figura assisteix les dues parts, però "no decideix res, qui decideix són les mateixes parts". En tot cas, la fundació Henry Dunant verifica les propostes d'acord, però "no va més enllà, no proposa solucions".
Loverdos afirma que la figura d'un tercer té beneficis que estan comprovats en l'àmbit científic i de les ciències socials, ja que "permet comprendre millor les visions de l'altre i generar possibilitats creatives" que potser no s'havien plantejat anteriorment.
Un mateix verificador, en les dues taules de negociació
Preguntat per la diferència de mediadors en les converses que PSOE manté amb Junts i ERC, l'advocat apunta que no seria estrany que algun membre verificador coincideixi en les dues taules. Palou assegura que en aquest tipus de conflictes polítics s'acostuma a treballar en equip. A més, ha remarcat la importància que aquesta figura sigui internacional, ja que hi ha més possibilitats que sigui imparcial. "Si el mediador fos nacional espanyol o català lògicament tindria inclinacions en un sentit o en un altre, ja que formem part del conflicte", admet.
"No seria estrany que un mateix verificador coincidís en la taula de Junts i en la d'ERC"
Referèndum sí o referèndum no?
Quan les posicions estan tan allunyades com en el cas del referèndum que plantegen els independentistes, aquest mediador internacional explica que és habitual que en les primeres reunions amb el verificador, es comencin a posar sobre la taula els punts que les parts consideren més importants. A partir d'aquí, la tercera persona "posa sobre la taula i també explora propostes polítiques". Ara bé, en qualsevol cas remarca que serà impossible arribar a acords si hi ha posicions rígides.
Palou-Loverdos assegura que es busca que tothom guanyi. "Si ens centrem en referèndum sí, referèndum no, és un pastís petit que s'ha de repartir entre moltes persones", assegura. En tot cas, a través del diàleg i la negociació es busca "fer un pastís més gran perquè el benefici sigui el màxim possible". Ara bé, també admet que, com en totes les mediacions, hi haurà noves propostes i les parts cediran en algun moment gràcies a la comprensió i el reconeixement mutu.
"Hi ha tot una feina d'equip darrere del nom del verificador"
A la pregunta per la fundació Henry Dunant, que actuarà com a verificador en les negociacions, l'advocat l'ha defensat, ja que té experiència en conflictes nacionals i internacionals. El nom del verificador que ja coneixem, Francisco Galindo, reuneix les condicions, ja que està acostumat a diferents escenaris de conflicte, és a dir, "intervenir, comprendre, dialogar, intercanviar i verificar o també desbloquejar solucions". Ara bé, Loverdos remarca que tot plegat és feina d'equip i, per tant, el mediador és la cara visible, però al darrere hi ha moltes més persones que hi treballen.