La directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Míriam Díez, es mostra preocupada pel fet que 2 de cada 10 catalans no sàpiguen què se celebra per Nadal, una dada que s'extreu de la quarta edició del Baròmetre de la Religiositat i de la Gestió de la seva Diversitat de la Direcció General d'Afers Religiosos. "El desconeixement sobre la religió em preocupa", ha manifestat Díez.
Per això, la directora de l'Observatori ha analitzat algunes mesures que s'estan posant en marxa per revertir la situació, com per exemple, la Nit de les Religions. "Em sembla boníssim que la gent pugui entrar en un temple, es facin explicacions sobre les creences o praxi". També creu que seria positiu que els mitjans fomentessin la presència d'articles sobre la diversitat religiosa. "A les escoles també s'està fent molta feina en aquest sentit", ha destacat.
"Em sembla boníssim que la gent pugui entrar en un temple, es facin explicacions sobre les creences o praxi"
Díez creu que el fet que el nombre de creients no arribi a la meitat, tot i que el 78% dels catalans s'identifiqui amb alguna confessió, és "un signe dels temps de l'Europa Occidental". "Si estiguéssim en un altre punt del planeta, aquesta xifra seria més alta", ha assenyalat. Díez també remarca que 7 de cada 10 catalans s'identifiquen amb una religió. "Aquest número arrodoneix i fa la fotografia important que hem de tenir". Creu que la identificació i el fet de tenir creences es manté.
S'estan perdent els valors cristians?
D'altra banda, la directora detalla que els valors cristians no s'estan perdent, sinó que s'estan transformant. "Hi ha menys pràctica religiosa, però també cal preguntar-nos com donem testimoniatge de la seva tasca". Ara bé, Díez també detalla que actualment hi ha una crisi de pregària col·lectiva, el sentit comunitari. "Hi ha sentiment de creure, però no de pertànyer. Els creients no practicants, això s'ha aguditzat", explica.
La directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura creu que els valors cristians s'estan transformant
Tot i això, Díez recorda que hi ha pràctiques digitals i també més individuals que no s'han de menystenir. Una xifra que recorda que és difícil de calcular perquè no hi ha un "catolicòmetre que ho pugui mesurar".