Coneix la història d'Ildefons Oliveras, a qui van diagnosticar Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) fa tres anys.
De la mà de Rut Queralt, aquest home ens ha explicat com conviu amb la malaltia i com ha canviat la seva vida en tan pocs temps. "Possiblement, el meu diagnòstic va arribar tard, però d'haver-ho sabut abans, no hagués avançat res".
"El meu diagnòstic va arribar tard"
"Vaig anar al metge que no va saber diagnosticar-m'ho i li vaig dir que tingui cura amb altres malalts, i que si troba un quadre semblant al meu, pensi que pot ser ELA".
En qualsevol cas, Ildefons creu que ara, aquesta malaltia es coneix molt més gràcies a Juan Carlos Unzué, amb el qual presenta paral·lelismes: "Ell va fer públic que tenia ELA el 18 de juny i a mi m'ho van dir el 19 de juny".
Juan Carlos Unzué va fer públic que tenia ELA el 18 de juny i a mi m'ho van dir el 19"
L'eutanàsia
Aquest home extraordinari demanda més sensibilitat a la política per poder ajudar als malalts d'ELA més vulnerables. Perquè no és només una malaltia dura perquè et va consumint a poc a poc, sinó perquè "a més de matar-te, si tens quatre duros, t'arruïna".
"Aquesta malaltia no només et mata, sinó que, si tens quatre duros, també t'arruïna"
Sobre l'eutanàsia, Oliveras la considera esgarrifant, però respecta qui decideixi morir perquè no pot aguantar més. No obstant això, denuncia que molta gent prengui aquest camí perquè no té recursos per continuar endavant. "Polítics, això és una vergonya".
Dos projectes que donen vida
Amb Ildefons també hem parlat de la importància de la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls, que lluita per alentir els efectes de la malaltia i augmentar l'esperança de vida.
Però també hem tingut temps pels dos projectes que, segons ell mateix diu, li han donat la vida que l'ELA li treu. El primer és el conte 'Mà Amiga', un regal dels seus fills amb un protagonista molt especial, ell, que neix per explicar la malaltia a grans i petits. El segon és una samarreta en què apareix una frase quan surts fora a gaudir del dia i li dona el sol: "Avui és el millor dia". Un lema familiar que va sortir d'una conversa entre germans i una samarreta només visible quan sortim a viure.
"Encara hi ha gent que em pregunta si estic millor"-diu Ildefons. Mai estaré millor!" Potser per això fa tot això per donar a conèixer la malaltia.
Ildefons i la seva dona mostrant els dos projectes vitals per donar a conèixer la malaltia.