La situació a l’Iraq, que preocupa la comunitat internacional, ha estat aquest dilluns el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El president de l’Institut Català Internacional per la Pau, Rafael Grasa, ha dit que l’actual govern i les institucions iraquianes no han aconseguit la necessària cohesió social en un país complex. Grasa ha destacat que “el règim xiïta no ha aconseguit treballar d’una forma unitària intentant que se senti tothom còmode, i estem veient un episodi constant d’unes forces irregulars poc vinculades a Al-Qaeda, sinó a altres mecanismes amb presència occidental molt important”. En aquesta línia, ha afegit que “en aquest moment, segons es calcula, hi pot haver fins a un 25 per cent o una tercera part de les forces, que combaten en aquesta zona, que són d’origen occidental.”
Per la seva banda, el director de Fundipau, Jordi Armadans, ha atribuït directament la situació actual de l’Iraq a la invasió del 2003 liderada pels Estats Units. Concretament Armadans ha explicat que “l’atac i l’ocupació nord-americana, si quedava encara algú que li semblava que era una cosa positiva, és evident que va ser molt negativa, perquè tot es va fer molt malament, sense bones intencions, sense bones pràctiques, sense bona continuïtat”. Com a conseqüència d’això, el director de Fundipau ha dit, referint-se als últims anys, que “finalment tenim una olla a pressió en la qual ja hi havia greuges de l’actual govern que, quan ha entrat l’ISIL, han trobat un camp abonat, com sempre passa quan entra gent impresentable, que troba aquest camp abonat, gran problema per intentar escapçar aquestes situacions.”
En aquesta línia, el president de l’Observatori del Tercer Sector, Quim Sabater, ha lamentat especialment el patiment de molts iraquians víctimes de la mala gestió o d’uns interessos concrets. “Aquests enfrontaments estan posant una part important de la població en situació d’extrem feblesa i vulnerabilitat, sobretot pels interessos d’algú que es mou per motivacions religioses, econòmiques o geopolítiques”, ha comentat. També ha participat en el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel el delegat a Catalunya de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, Mohamed Said, que ha acusat els Estats Units de “voler dividir països del Pròxim Orient com ara l’Iraq, Síria o Egipte i, per tant, de privilegiar Israel”. El dirigent palestí ha afegit que, “en aquest pla nord-americà, el més beneficiat a tot el món és l’estat d’Israel, perquè els Estats Units han eliminat dues potències com són Síria i l’Iraq, en una zona molt complicada on es veu quins són els interessos de Washington”.
El grup anomenat Estat Islàmic de l’Iraq i el Llevant (ISIL), que controla un terç del país amb un territori unit a una part de Síria, ha posat en alerta tot el món mentre els mateixos iraquians pateixen les conseqüències de tota una onada de violència que és una greu amenaça per al Pròxim Orient. La relativa facilitat amb què els jihadistes han conquerit ciutats i regions senceres obre molts interrogants sobre la capacitat de l’actual govern, liderat per Nuri Al-Maliki, i sobre la capacitat que té de tirar endavant un país on, des de l’any 2011, ja no hi ha forces dels Estats Units i els seus aliats, després d’una intervenció de 8 anys.
Podeu escoltar aquí tot el col·loqui (des del minut 27'00").