Jordi López Camps, que va ser militant del Partit dels Socialistes de Catalunya i que acaba d’anunciar la seva baixa, ha dit aquest dilluns al matí que el problema del PSC és “més de perversió del sistema polític actual que no pas de diferències internes”. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, López Camps ha dit que “no pot ser que, quan un diputat vota diferent del que marca el grup parlamentari, se li exigeixi que deixi l’escó, com si fos propietat del partit”.
Per la seva banda, la viceprimera secretària de les Joventuts Socialistes, Arantxa Calvera, ha recordat que “votar dijous passat contra la petició de cessió de competències per a la consulta es va decidir per a una àmplia majoria en una reunió on hi havia més de 400 persones”. Arantxa Calvera també ha dit que “hi ha un marcatge excessiu als posicionaments del PSC”, i que “sembla que només se li exigeixi a aquest partit una posició única, quan les altres forces polítiques també mostren diferències, com passa amb el conjunt de la societat”.
I Núria Gispert, que va ser dirigent i regidora socialista a l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat “la feina aglutinadora que van fer moltes persones a finals dels anys 70 per integrar diferents sensibilitats en una única força política”. En aquesta línia, després d'esmentar els noms de Joan Reventós i Raimon Obiols com els grans artífexs de la unificació, ha qualificat el PSC de formació “imprescindible en la política catalana actual i futura”.
Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, que van donar suport a Convergència i Unió, Esquerra i Iniciativa en la proposta de demanar al Congrés la cessió de competències per convocar referèndums, de moment no afluixen. Tots tres tenien fins a aquest dilluns per lliurar l’acta de diputat, com els havia demanat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, però ja han dit que no pensen fer-ho.