El president Jordi Pujol ha rebut El Matí a Ràdio Estel al seu despatx amb motiu de la celebració dels 30 anys que van començar les emissions regulars de l'emissora de l'Arquebisbat de Barcelona. Als 94 anys, Pujol continua tenint clar quin ha de ser l'horitzó del país.
Preguntat sobre la immigració, Jordi Pujol lamenta que Catalunya no té totes les competències per assumir aquesta responsabilitat. Igualment, afegeix que és un tema que el país ha de gestionar i que “no pot defugir”. En aquest sentit, el president afirma que el país ha de “procurar que la immigració s’integri a Catalunya”. I això s’ha de fer “des d’un punt de vista de respecte, d’incorporació al país i d’ajudar-los a pujar”.
Però a la vegada llença aquest avís. Pujol diu que Catalunya "ha d'acceptar" que serà "un país diferent del que era abans, al que era fa 50, 60 o 100 anys". A més, la integració dels nouvinguts s'ha de fer mantenint "la catalanitat".
"Els catalans tenim l’obligació d’incorporar els nouvinguts al país"
Durant la conversa, Jordi Pujol ha recordat el discurs sobre els 6 milions de catalans que va fer el 1990 al Parlament. I afegeix que, com en aquell moment, els catalans “tenim l’obligació d’incorporar” els nouvinguts al país. I com llavors, per fer-ho cal tenir “un pacte social, de benestar, d’acceptació, d’escola, de progrés” perquè la gent que arriba a Catalunya vegi que “la gent d’aquí” ha acceptat que han vingut.
El monestir de Montserrat com a referent
De fet, el president reconeix que "hi ha gent a Europa que s'espanta, perquè ells tenien una manera de fer que veuen que s'acaba" i considera que "tenen una reacció no prou generosa" amb els nouvinguts. Aquí, Pujol pren com a referència la "política d'obertura" de Montserrat. El president reivindica la "política d'integració, de comprensió, de companyonia i de signe positiu" del monestir benedictí. De fet, creu que "Montserrat hi pot ajudar" a aturar la discriminació, també la que hi ha "contra el català".
Pujol reconeix que, davant la immigració, “hi ha gent a Europa que s’espanta, perquè ells tenien una manera de fer que veuen que s’acaba”. El president considera que “tenen una reacció no prou generosa” amb els nouvinguts i recorda que tots els catalans tenen un deure per acollir-los i integrar-los. I afegeix que els catòlics encara més.
Preocupació per la llengua
Durant la conversa, Pujol lamenta que “el català està en un moment perillós”. El president creu que la llengua “està en un moment de pressió”, gairebé “en una situació d’ofec”. Per això creu que és molt important que existeixin projectes com Ràdio Estel.
“El català està en un moment perillós”
Sobre la fundació d’aquesta emissora, Pujol recorda: “jo el que demanava de Ràdio Estel és que ajudés que hi hagués una església en català, una ràdio molt vinculada al país, amb molta preocupació social, amb una actitud molt humana i molt oberta”. I afegeix que veu molt positivament que sigui “una ràdio d’inspiració cristiana, clarament, sense embuts”.
El president també reivindica la figura del bisbe Joan Carrera, peça clau de la fundació de Ràdio Estel. Un home que va marcar profundament a Jordi Pujol. El polític el recorda “amb molt d’afecte” i reivindica tota la feina que va fer.