La figura de Sant Jaume, a les portes de la seva festa litúrgica aquest dissabte 25 de juliol, ha estat aquest dilluns el tema de l'espai Sacràlia, a Ràdio Estel. Josep Maria Martí Bonet ha destacat que aquest apòstol "és molt popular especialment des de l'Edat Mitjana, quan van començar les onades de pelegrins a Compostel·la a partir del segle X". En aquest sentit, ha qualificat la devoció al sant de "fenomen en tots els sentits". Històricament, el delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Barcelona ha dit que "és inqüestionable que Jaume va morir assassinat per Herodes l'any 43 a Palestina". Després, ja vénen les tradicions: "Els 7 deixebles de Sant Jaume van venir a la Península Ibèrica, després de Jaume, i van establir-hi les primeres esglésies en llocs com ara Guadix, Almeria, Àvila i altres zones".
El també canonge de la Catedral ha aclarit que "Jaume no va venir físicament a Espanya, segons la majoria dels historiadors, perquè científicament és gairebé impossible que els apòstols sortissin de Palestina abans de l'any 43". En canvi, Martí Bonet ha assegurat que "ja és més probable que el sepulcre de la catedral de Santiago de Compostel·la sigui del cos autèntic de l'apòstol, perquè els estudis han demostrat que és d'un home de l'època romana". La raó per entendre que les despulles de Jaume es traslladessin a Galícia, segons ell, "és el fet de portar, quan començaven les persecucions de cristians, determinats sepulcres a llocs més segurs".
Josep Maria Martí Bonet ha explicat, finalment, que Compostel·la "ha estat i és històricament, des del segle X, un pelegrinatge de primer nivell que va començar sent alternatiu al de Palestina, juntament amb Roma". Dins les rutes del Camí de Sant Jaume, "a Catalunya, totes conflueixen en la muntanya de Montserrat", un fet que també té connexió "amb un abat que va viatjar a Galícia i va ser nomenat arquebisbe de Tarragona. Finalment, el delegat diocesà de Patrimoni ha reivindicat el Sant Jaume pelegrí per sobre de la imatge de cavaller "o fins i tot, com també es deia, de matamoros, a partir d'una llegenda d'una batalla medieval". Deixant de banda aquests capítols més foscos, Martí Bonet ha destacat la importància "d'un apòstol que va donar la seva vida per l'expansió del missatge de Jesucrist".
Es pot escoltar aquí tota l'entrevista a Josep Maria Martí Bonet.
Més actualitat
SALUT MENTAL
SANITAT
“No hauríem de medicalitzar amb pastilles la majoria dels grans problemes de la vida”
El doctor Jordi Mestres, vocal Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), alerta que Espanya és un dels països de la Unió Europea que més antidepressius prescriu
13 gener 2025
Redacció,