En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Josep Otón: “Déu és molt proper i no el sabem reconèixer”

Tabor, el Déu amagat en l'experiència. Aquest és el títol d'un llibre que acaba de publicar l'editorial Claret en què Josep Otón dibuixa i desenvolupa…

19 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Tabor, el Déu amagat en l'experiència. Aquest és el títol d'un llibre que acaba de publicar l'editorial Claret en què Josep Otón dibuixa i desenvolupa el que poden ser les claus de la fe viscuda des de la doble dimensió espiritual i activa, interior i experiencial. Des de fonaments teològics, bíblics i filosòfics i des de la seva vivència de catedràtic d'Història, l'autor proposa unes pautes perquè tots els creients, però sobretot els joves, puguin trobar en l'evangeli i en la revelació de Déu un sentit per a la seva vida. Aquesta dimensió pastoral, que Josep Otón aprofundeix en el llibre i que el bisbe Toni Vadell fa seva en el pròleg, connecta molt bé amb un dels grans reptes per a aquest curs a l'arxidiòcesi de Barcelona. Una recent carta del cardenal Joan-Josep Omella posa el focus en la imminent beatificació del màrtir Joan Roig Diggle, presentat com un exemple per als nois i noies d'avui.
En aquest treball, Otón parteix de la idea que la societat necessita vivències i que, precisament per això, l'espiritualitat necessita obrir-s'hi pas. Això, segons el doctor en Història i autor de nombrosos llibres sobre interioritat, obliga a repensar la pastoral. Aquest llibre reflexiona a partir de diverses dualitats, entre elles l'experiencialisme amb els seus perills i l'espiritualitat en la fe, la revelació i el misteri de Déu i també l'ocultament i la presència quan busquem aquest Déu. Sobretot, però, Otón analitza el contrast entre la infinitud divina i la limitació humana a l'hora d'afrontar la trobada de l'home amb Déu, que és la clau de tot aquest treball. Avui els joves poden buscar Déu des dels seus ambients, sempre mirant cap a les experiències de la revelació i de la història de la salvació, amb foscors i llums, amb deserts i retrobaments plens d'esperança. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, Josep Otón ha explicat aquest dilluns algunes de les claus per fomentar la trobada amb Déu.

 
La clau d'aquest llibre és la trobada amb Déu. Com es pot transmetre o comunicar als joves d'avui la importància d'aquesta experiència?
 
Per ser persona, no en tenim prou amb les quatre necessitats vitals que sentim. Tots necessiten una transcendència. L'oferta cristiana es l’amor de Jesucrist. Allò que cal es connectar amb aquesta necessitat que tot esser humà té, a través del que ens proposa l’evangeli.
 
Tabor, paraula principal del títol, és un altre dels referents del que vostè planteja en aquest treball. ¿Què ens diu aquesta muntanya, i particularment el relat de la Transfiguració de Jesús, per entendre que el Déu amagat es pot fer present en les nostres vides?
 
He agafat la imatge del Tabor justament perquè sembla que l'experiència de Déu hagi de ser una experiència estrambòtica. Per cert, que la paraula Tabor no apareix a l’evangeli. Es dedueix perquè es parla d’una muntanya alta, però no se sap si és el Tabor. Això, què vol dir? Doncs que aquestes muntanyes altes, cal que les fem nostres per descobrir Jesús. Quan Jesús pregunta als deixebles “qui dieu que soc jo?”, Pere contesta, “tu ets el messies, el fill de Déu”. Això és el que diu i, al Tabor, ho viu. Ho diem, es cert, però ens falta viure-ho.
 
Un altre aspecte fonamental d'aquest llibre, 'Tabor', és la idea d'experiència a partir del gran esdeveniment del Déu amb nosaltres, encarnat en Jesucrist que viu, mor, ressuscita i ens envia l'Esperit Sant. En l'últim capítol, i després d'altres referències bíbliques i filosòfiques anteriors, vostè relata la trobada dels deixebles d'Emmaús amb el Jesús que ha tornat a la vida però que inicialment no és reconegut. ¿Quin és el gran repte de l'Església actual per oferir millor Crist als joves que no el reconeixen en les experiències de la vida, enmig d'aquesta societat tan activa i de tantes vivències?
 
Cal pedagogia per ensenyar a reconèixer Déu. Cal ajudar a reconèixer el Senyor, aquell que ja hem viscut. Un bon exemple és Joshua Bell, un violinista de fama mundial que va fer un experiment sociològic. El van posar a tocar en una boca de metro de Washington vestit amb texans i la gent, com que no el reconeixia, no s’impressionava. D'alguna manera, és el que ens passa amb Déu. És molt proper i no el sabem reconèixer.
 
I el fet de no descobrir el 'Deus absconditus', que vostè relaciona al final amb l'Esperit Sant, pot ser també conseqüència d'una pastoral mal feta?
 
Vull lligar tres coses, que sembla que vagin molt separades, però que han d’estar unides. En primer lloc, en el món actual, Déu no hi és. D'altra banda, quan hi ha un problema, tothom és pregunta on és Déu. I el darrer aspecte és la vida espiritual. Cal lligar els tres conceptes: un Déu que està amagat, sembla allunyat, però que cal aprendre a trobar i a buscar. L'experiència dels místics ens ajuda, com també la del dolor i del patiment. D’aquesta manera, podríem descobrir amb molta més profunditat qui és Déu.

Són moltes les persones, creients o que es troben buscant la transcendència, que poden llegir aquest llibre. De quina manera pot ser utilitzat en els àmbits pastorals de l'Església amb els joves d'avui? Podria ser com un dels manuals?
 

És un llibre de pensament, però aquesta vegada he pensat molt en la gent que treballa en la pastoral. Quan l’estava escrivint, pensava que, ara que tenim la pandèmia i que pensem molt en les mascaretes, cal que pensem més en la vacuna, que costa més. En la pastoral, ens passa el mateix. Pensem en solucions immediates, en dinàmiques, i potser cal pensar més en el llarg termini. Jo penso que el llibre va en aquesta línia. Ara mateix, la pastoral està una mica aturada i segurament és el moment de pensar i de veure cap a on tirem.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 19 d'octubre.

Més actualitat

Sense categoria

SOCIETAT

Cristina González, advocada: “Els menors obren diferents perfils a les xarxes socials per esquivar els controls parentals”  

menors i xarxes socials

Segons la normativa europea, l’edat mínima per tenir un compte a les xarxes socials és els 16 anys, però molts menors se salten aquest límit per obrir-se els seus perfils

2 gener 2025

Redacció

RÀDIO ESTEL

Música i litúrgia, els punts forts de la programació de Nadal i Any Nou

programació de Nadal de Ràdio Estel

La graella nadalenca estarà en antena del 25 de desembre fins al dia 1 de gener de 2025

24 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Trànsit alerta que els accidents tenen lloc en carreteres conegudes per a les víctimes 

sinistralitat a les carreteres

El director del Servei Català de Trànsit avisa que bona part dels accidents tenen lloc a la tarda i són “fruit del cansament o dels àpats copiosos” 

24 desembre 2024

Redacció