El debat polític continua marcat, a Catalunya, per les incerteses i els replantejaments, mentre tothom es pregunta quin és el diàleg possible sobre el futur del país. Aquest ha estat aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El secretari d’Organització de Convergència, Josep Rull, ha assegurat que el president Artur Mas podrà convocar la consulta amb la llei catalana que s’aprovarà al setembre. Rull ha dit que “l’acord hauria de ser molt simple per part de l’Estat Espanyol, tan senzill com no oposar-se a què Catalunya pugui desplegar una llei emparada en l’ordenament vigent”. En aquesta línia, el dirigent nacionalista ha recordat que, “a l’Estatut hi tenim l’article 122, que ens dóna la competència exclusiva per consultar el poble de Catalunya, sobre determinades qüestions vinculades a les nostres competències, i decidir quin és l’encaix que nosaltres volem en el context constitucional”. Rull ha apuntat, a més, “una altra possibilitat: que des de l’Estat Espanyol s’oferís un plantejament diferent, cosa que en aquests moments no passa de cap de les maneres”.
Per la seva banda, el portaveu adjunt d’Esquerra al Parlament, Oriol Amorós, ha dit que, des de la votació del 8 d’abril a les Corts, contra la cessió de competències, encara és més optimista sobre el procés. “La majoria de catalans que opina que, si la consulta es produeix, s’ha de fer cas al seu resultat, ha continuat incrementant”, ha comentat en to optimista. Amorós ha afegit que la situació té “salut de ferro a nivell d’opinió pública, enquestes i resultats electorals, com es demostra quan es trepitja el territori arreu de Catalunya en assemblees, cada vegada més plenes, cada vegades més mobilitzades”. Finalment, el dirigent republicà ha subratllat els “missatges internacionals positius, no per res extraordinari, sinó per la normalitat”.
La viceprimera secretària de les Joventuts del PSC, Arantxa Calvera, ha lamentat que les posicions estiguin tan allunyades i no es mogui res. “Sense un model alternatiu, ser una opció real per Catalunya, defensant només l’estatus quo, com si això fos una sortida. I amb un govern de Catalunya amb CiU, i amb ERC que li dóna suport, poca cosa li queda a dir al govern espanyol”, ha explicat. Calvera també ha dit que, “quan ja tens la data, la pregunta, ja has fet una declaració de sobirania que el Tribunal Constitucional ha tombat, que a ningú se li escapava que passaria, està clar que tenim dues situacions antagòniques”. Com a conclusió, ha reclamat “una mica més d’acord.”
També ha participat en el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel el diputat del PP Fernando Sánchez-Costa, que ha dit que el problema no és la consulta, sinó el seu contingut, perquè –segons ell- “trenca Espanya”. En aquest sentit, el dirigent popular ha posat un exemple contundent: “Podem seure i parlar d’aquelles coses que no funcionen, entre elles el model territorial i de finançament o un aprofundiment en la comprensió pluricultural de l’Estat. El que no té sentit és parlar d’una consulta sobre la independència, perquè això és com si se’ns pregunta a quina hora quedem per posar l’excavadora i carregar-nos la casa”.
El govern català expressava aquest dimarts el seu rebuig davant el fet que el PP, segons el portaveu Francesc Homs, pot estar impedint que el rei Felip VI arbitri en el procés. Amb aquestes i altres declaracions de les últimes hores, sembla que els dubtes del moment actual estan lluny de donar pas a un diàleg que desbloquegi la situació entre partidaris de celebrar una consulta el 9 de novembre i contraris a aquesta convocatòria.
Podeu escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 27'00").