
L'endemà de saber que la Fundació La Caixa retorna la seu social a Catalunya, el president de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes, Josep Reyner, lamenta que CaixaBank no ho faci i mantingui la seu a València. Ho ha dit en una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, on ha explicat el perquè d’aquesta decisió. "L’entitat diu que la situació és diferent perquè s’ha fusionat amb Bankia. Ara bé, si no hagués passat el canvi previ, això no seria així", recorda Reyner. I afegeix que CaixaBank té un accionariat més distribuït, tot i la participació majoritària, però no absoluta de CriteriaCaixa. A més, recorda que hi ha la implicació de fons d’inversió i això és més "complexa". Reyner s’ha mostrat prudent i ha dit que caldrà esperar a veure què passa en un futur.
Banc Sabadell i La Caixa, casos diferents
El president de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes ha volgut deixar clar que no es pot comparar el retorn de la Fundació La Caixa amb el del Banc Sabadell. "No són situacions similars, tots dos tenen circumstàncies diferents". Ara bé, també ha dit que en els dos casos ha ajudat que la situació política és diferent de la del 2017. "Aquest ambient més relaxat els ha pogut ajudar a prendre una decisió". Preguntat per un relleu al capdavant de la Caixa, Reyner ha volgut ser prudent i ha recordat que fa temps que es parla d’una jubilació d’Isidre Fainé. "Si es produeixen moviments, serem els últims a assabentar-nos-en. Això es decidirà en el moment que correspongui. Deixem que passi el temps", afegeix.
Un retorn que tindrà un "efecte psicològic"
Reyner creu que el retorn de la Fundació La Caixa i CriteriaCaixa tindrà un "efecte psicològic", que farà que altres companyies "siguin o no del mateix grup" decideixin retornar la seu social a Catalunya. "No són entitats menors i això ho facilita", recorda. L'any 2017, més de quatre mil empreses van decidir marxar de Catalunya per la incertesa política.