La coordinadora de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, Montserrat Vilà Planas, ha dit aquest dijous al matí que la llei integral vigent a Espanya des de fa 9 anys és un instrument útil que “ha ajudat i ha salvat moltes dones”. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, Montserrat Vilà ha assegurat que “el més important és que les agressions es denunciïn i es resolguin, i això va més enllà de la dimensió policial o judicial”. La coordinadora de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere ha destacat la importància de “l’acompanyament a la dona víctima, des de totes les instàncies i entitats”.
Per la seva banda, l’advocat penalista Lluís Batlló ha lamentat que “la justícia es col•lapsi massa sovint perquè no es detecta bé quins casos són veritablement violència masclista”. I el president de Justícia i Pau a Barcelona, Arcadi Oliveres, ha posat l’exemple de José Ángel Cuerda, que va ser durant 20 anys alcalde de Vitòria, per explicar que “una acció integral i preventiva ben feta dóna resultats després que, a més de detenir i perseguir l’agressor, també hi hagi un seguiment social de la persona que practica aquesta violència”. També ha intervingut en el col•loqui la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, que ha subratllat “la importància de l’educació, perquè sovint ja es veu el rebuig al sexe femení des de l’adolescència, quan vas en un autobús o quan passes per la porta d’una escola”.
La violència masclista o de gènere continua apareixent en el panorama informatiu català i espanyol massa sovint, gairebé 10 anys després de l’aprovació de l’actual llei integral contra aquesta xacra. A Catalunya, la primera víctima coneguda de l’any 2014 és una dona de 43 anys morta la matinada del 4 de gener a Vilanova i la Geltrú. La parella, un home amb antecedents per violència de gènere i que tornava a viure amb la dona després que havia tingut ordre d’allunyament, va ser detingut com a presumpte autor dels fets.
Per escoltar tot el col·loqui, podeu entrar aquí (des del minut 27'00")