En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

ACTUALITAT

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Comparteix

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha acusat el Partit Popular de promoure la "cultura de la violació". Aquest atac s'emmarca en la seva crítica a les campanyes d'Igualtat de governs del PP, concretament a Madrid i Galícia. La psicòloga experta en victimologia i violència sexual, Alba Alfageme, ha explicat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', que aquest concepte ja va aparèixer als anys 70. "Em sorprèn que hi hagi tanta gent que asseguri que mai havia sentit a parlar sobre aquest concepte quan és essencial i indispensable per entendre el problema estructural que pateixen les dones pel que fa a les violències sexuals".

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

Alba Alfageme: "El concepte 'cultura de la violació' és essencial per entendre el problema estructural que pateixen les dones pel que fa a les violències sexuals"

D'altra banda, la directora general de justícia social, feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Meritxell Esquirol, també en declaracions a aquesta emissora, ha insistit que la cultura de la violació és un terme que no és només acadèmic, sinó que s'ha construït per i des dels moviments de les dones i dels moviments feministes des de fa més de 50 anys. "És un terme que s'utilitza per denunciar o fer evident que tota la nostra cultura social, d'alguna manera, activa mecanismes simbòlics que justifiquen o normalitzen la violència sexual".

Meritxell Esquirol: "És un terme que s'utilitza per denunciar o fer evident que tota la nostra cultura social activa mecanismes simbòlics que justifiquen la violència sexual"

A més, com a analista feminista, Esquirol ha afegit que l'Organització de les Nacions Unides ja ha dit reiterades vegades que aquest concepte és omnipresent a tot el món i en totes les estructures patriarcals. "Aquest terme l'han emprat moltes analistes i polítiques i sorprèn que al Congrés dels Diputats sigui un terme desconegut o de gran tabú".

Sobre les campanyes de publicitat que han llençat tant la Xunta de Galícia com la Comunitat de Madrid, Esquirol ha assenyalat que els missatges que s'envien a la dona com ara "No beguis, no et vesteixis així, no actuïs d'aquesta manera..." activen el dispositiu de la cultura de la por, ja que, d'alguna manera, culpen a la dona del que li pugui passar. L'analista feminista sentència que el gran repte de les entitats feministes és desmuntar aquesta estructura.

Entrevista a Alba Alfageme, psicòloga experta en victimologia i violència sexual

0:00 / 0:00

Entrevista a Meritxell Esquirol, directora general de justícia social, feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACTUALITAT

SOCIETAT

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

ACTUALITAT

Marina Roig: "La llei del 'sí és sí' és bona perquè intenta evitar una revictimització d'un procediment penal i atorga drets i ajuts a la víctima"

Protesta per demanar més protecció per a les dones en una fotografia d’arxiu. EP

El president de l'Audiència Provincial de la Corunya, Ignacio Picatoste, explica a Ràdio Estel que l’efecte d'aquesta norma era esperable i que algú hauria d’assumir responsabilitats

18 novembre 2022